Pazite šta jedete: Ove namirnice su svima omiljene, ali izazivaju nadutost stomaka

Važno je da pazite na unos količine namirnica koje izazivaju nadutost stomaka, posebno u situacijama kada želite da izgledate lepo, bilo da je u pitanju posao ili sastanak.

Broj žena koje se suočavaju sa problemom nadimanja je velik, ali ni muškarci nisu imuni na njega. Razlika je u tome što kod žena nadimanje uglavnom nastaje zbog hormonalnih poremećaja, dok kod muškaraca sve zavisi od toga šta jedu.

Neke namirnice mogu smiriti vaš stomak i creva, dok će vas druge naduti za manje od sat vremena.

U ovu grupu spadaju razne slane grickalice, pice, slatkiši i žvake, gazirana pića, soda i alkohol, kao i sladoled.

Povrće koje izaziva nadimanje je grašak, karfiol, slanutak i brokoli.

Grickalice su pune natrijuma koji utiče na nivo vode u našem telu. Količina natrijuma koju jedemo određuje da li će naše telo zadržati ili izbaciti višak vode. Ako unesemo više natrijuma nego što je našem telu potrebno, voda će se zadržati i dovesti do osećaja nadimanja.

S druge strane, pica ili naćosi, pored natrijuma, sadrže i velike količine ugljenih hidrata i šećera, koji zajedno izazivaju nadimanje i zadržavanje vode u crevima.

Slatkiši poput gumenih bombona i žvaka sadrže šećerne alkohole sorbitol ili glucitol koje naše telo ne može da svari.

Kao rezultat toga, ove supstance se zadržavaju u crevima gde se bakterije hrane njima. Slatkiši ne izazivaju nadimanje kod svih, a ni mlečni proizvodi. Ali ako ne podnosite laktozu, mleko ili sladoled će vam „napumpati“ stomak.

Alkoholna i gazirana pića dovode do dehidracije, što našem telu šalje snažan i jasan signal da je u opasnosti i da mu je potrebna sva voda koju može da zadrži.

Iako je neko povrće idealno za detoksikaciju organizma, grašak, karfiol, slanutak i brokoli sadrže oligosaharide šećera koje je nekima teško svariti.

Nadimanje usled hrane treba da bude kratkotrajno i uglavnom ne traje duže od dva-tri dana. Ako se osećaj nadutosti stalno vraća, trebalo bi da se obratite lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nadutostnamirnicestomaktegobe
Komentari (0)
Dodaj komentar