Prestanak pušenja: prvih 30 dana

Svi danas već znamo: mitovi o pušenju su srušeni. Pušenje nije ni zavodljivo, ni opuštajuće. Ono je samo štetno.
Ako ste odlučili da prestanete sa ovom nezdravom navikom, onda vam čestitamo na odluci. Početak je uvek najteži. Evo nekih saveta stručnjaka o tome kako da se izborite sa iskušenjima i istrajete.
Planirajte unapred!
Izaberite datum kada ćete prestati da pušite, dajući sebi dovoljno vremena da napravite plan. Savetujte se sa prijateljima koji su uspeli da se odviknu od pušenja, slušajte uspešne priče i zapamtite neke od saveta. Potom, dok još niste prestali (ali jeste čvrsto odlučili), vodite dnevnik i upisujte koliko često pušite i pod kakvim okolnostima. Tako ćete postati svesni toga koji su vaši "okidači" i kasnije ćete se lakše sa njima izboriti.
Izaberite sopstveni metod!
Nijedan metod nije delotvoran za sve, pa vi treba da nađete onaj koji će biti uspešan u vašem slučaju. Možda vam treba nekoliko strategija, da biste napali problem iz više uglova. Treba da savladate i fiziološku zavisnost od nikotina, i sopstvene emocionalne okidače (stres, bes, dosadu…). Postoje i veoma dobri sajtovi sa savetima o prestanku pušenja, a na njima i forumi koje stručnjaci toplo preporučuju. Učlanite se i učestvujte u forumskim raspravama. Tu ćete čuti različita iskustva – onih koji su kao i vi tek prestali da puše, i nekih koji ne puše više godina.
Osmislite nove rutine!
Pošto pušenje definitivno čini deo vaše dnevne rutine, biće vam potrebna nova rutina i nove navike. Na primer, posle jela, umesto cigarete, žvaćite žvaku, ili odigrajte kompjutersku igricu u pauzi koja je ranije bila cigaret-pauza. Izbegavajte mesta koja vas podsećaju na pušenje, idite u restorane u kojima se ne puši, detaljno operite automobil ako se u njemu još oseća miris dima.
Zatražite podršku!
Prestanak pušenja je težak zadatak, to znaju svi koji su kroz to prošli. Zato se ne libite da tražite podršku od članova porodice i prijatelja. Bilo bi dobro ako biste se udružili sa nekim ko pokušava isto što i vi (ali izaberite stabilnu osobu čvrste volje). Ta osoba bi vam bila najveća podrška u teškim trenucima.
Razmišljajte pozitivno!
Svaki dan bez cigareta posmatrajte kao svoj lični uspeh. Stalno se iznova inspirišite i motivišite, podsećajući se razloga zbog kojih želite da prestanete. Uvidećete da je vaša trenutna želja da se vratite na staro manja od razloga zbog kojih to nećete učiniti, i da ste dovoljno jaki da napravite veliku pozitivnu promenu u svom životu.
Pročitajte još članaka o pušenju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odvikavanjeprestanak pusenjapušenje
Komentari (15)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pusac sam 35 god i jako sam se razbolela dobila sam zapaljenje pluca imala gusenje kasalj ma katastrofa !!! Iskoristila sam tu priliku da prestanem da pusim i uspela sam nepusim mesec dana !!! i nadam se da vise nikada necu zapaliti .Nije lako imam krize ali samo pomislim koliko sam bila bolesna i to me trgne . Ponosna sam na sebe ako mogu ja moze svako !!! ljudi ne ubijajte sebe cigaretama mnogo je lepse i lakse bez njih . Lepo se osecam lakse disem lakse se krecem i ne koristim vise punpice !!! A sto je najlepse ne smrdim vise na cigarete !!!

  • Anonimni

    Moze li mi ko reci kakva su vam iskustva nekoliko sedmica poslje ostavljanja cigareta. Da li ste imali anksioznost, nesanicu i koliko vam je to trajalo?

  • S.S.

    Nakon 10 godina pusackom staza, ostavila sam cigare 11.03.2019. Nikad se bolje nisam osecala. Tako sam srecna sto sam nepusac i sto nisam vise rob toj ruznoj navici. Nikakve krize nisam imala, sve je u psihi. Samo sam rekla da od tog dana vise necu pusiti i nisam zapalila, ne privlaci me uopste, cak mi se i gadi kada osetim dim cigarete. ZAPAMTITE. Svaki put kada ugasite cigaretu vi ste od toga trenutka nepusac. Sve je u glavi.

  • Vladislav

    Imam 24 godine. Cigarete sam počeo da konzumiram od 14god u 8. Razredu osnovne škole. U početku je to bilo od 5 do 12 cigareta dnevno i sa izlaskom u kafić uz konzumaciju alkohola.Kasnije najviše 3 kutije sa izlaskom. Prosek mi je bio 1kutija / 1 i po.Od 22. god imao sam prekide to jest ostavljanje cigareta (apstinencija). Kad sam imao pauze nisam ni pio alkohol. Posle više puta ostavljanja, od najmanje po 2 nedelje a najviše mesec i po dana. Uvek sam se vratio staroj navici, tako što sam popio koje pivo, i žudnja za cigaretov je postala neodoljiva. Posledan sam se kajao, bilo mi žao što sam se opet vratio na staro.I uzalud mučio sam sebe, zbog nedovoljno motivacije ili kako bi već objasnio nisam mogo da se oduprem bilo mi je teško.. A najgori su prvi dani od ostavljanja. I tako više puta. Al desio se veliki prelom.Tako što sam primetio starijeg čoveka kako se guši u dimu cigarete, pa sam se zapitao sam sebe dal mi je ovo potrebno. Kako sam zanemario svoje zdravlje koje mi je najbitnije životu. I evo 5. Dec. 2018. Će biti mesec dana kako nepušim. A kako sam uspeo? Tako što sam kao prvo izbacio alkohol koji sam dosta pio, kafu, smanjio sam kafiće. Gledao sam, čitao postove ovako kao i vi. Motivisao sam se. Štetni uticaji puše/ dobri uticaji. I evo doneo sam konačnu odluku, i istrajaću u tome. Zato što prosto verujem sebi. Mislite pre svega na svoje zdravlje! Hranite se zdravo! Više voća i povrća! Morate verovati, da bi uspeli! Puno je bolje bez cigara!

  • toma

    bio sam pusac ,prekinuo sam odjednom onako prosto ,rekao sam od 1.1. tj nove godine ja Ne pusim.Iskreno receno ceo Januar sam bio kao u ludilu .i verujem da je duvan droga ali najblaza.Naravno sada sam srecan prvo zbog svog zdravlja a i ne bacm novac u dim , tj nepunim budzet

  • Marija Pavasović

    Zdravo! Danas mi je 9. dan da ne pušim. Imam 30 godina i pušila sam skoro 15 god. Krize imam, ali nisam zato zapalila cigaretu. Bitno je je da istrajete do kraja. Srećno!

  • Veca -

    Ja sam pušila od 16. do 24. Onda sam došla u USA, rodila dvoje dece. U 32. sam se razvela, radila mnogo, živci popuštali sve više i vratih se pušenju. Ne pušim kao pre, ali tih 7-8 cigara mi mnogo znači da se smirim da ne puknem. Pušim već 3 godine, i nema šanse da prestanem, tako lečim nervozu.

    • Ivan

      pozdrav Veca , kako sada stojiš sa cigaretama?

  • Tina Loncović

    E, ja sam pušila 30-ak godina i prije nedjelju dana prestala! Jednom sam prekidala taj ‘staž’ na dvije godine (sa teškom mukom i uzdržavanjem) i nastavila žešće nego prije. Mislila sam da sam osuđena na doživotno pušenje, koje mi je, blago rečeno, bilo gadno, sve dok nisam čula za knjigu Alena Carà ‘Lak način da ostavite pušenje’. Manje-više su u njoj stvari kojih smo svi svjesni, ali zabijamo glavu u pijesak kako bismo uživali u ritualu koji nas ubija polako, ali sigurno! Ljudi, preklinjem vas, pročitajte knjigu (ja sam je dva puta čitala) i oslobodićete se tog zla, ali sa osmjehom na licu, srećni jer ste se upravo izliječili od najteže bolesti (pušenja)! Ne kažem, tek je nedjelju dana prošlo, ali i prvog dana sam znala da mi je to zadnja cigareta i da sam s p a s e n a! Smijem se po čitav dan, muž ne može da vjeruje, znajući kako sam prošla prvi put. Jednostavno, smiješno lako je ostaviti taj smrad i živjeti život punim plućima. Volim sebe kao nepušača! Srećno svima!

  • Vesna Stojanović

    Evo, da se pohvalim, ne pušim 5 dana. Pušila sam oko 25 godina i za to vreme sam pravila 3 pauze (po godinu dana). Ovo mi je četvrti put i nadam se poslednji. Za ona prethodna ostavljanja imala sam jake motive da ne pušim (trudnoće i dojenja). A ovaj put nisam imala jak motiv pa sam ostavila cigarete pomoću tablete Tabex. Mogu vam reći da nisam verovala da će mi one pomoći, ali za divno čudo pomogle su mi. Puši mi se, ne kažem da ne, nekoliko puta dnevno pomislim na cigarete, ali to traje 5-6 sekundi i zaboravim. Nema ni govora o nekoj krizi. Nadam se da je to to i da je kraj pušenja – zauvek.

  • Branimir Brane

    Prestao sam pušiti pre tačno 3 i po meseca. Pušio sam skoro 2 kutije 29 godina, i ostavio cigarete u jednom danu! Pročitao sam knjigu Alana Kara koju sam našao na netu, provereno radi 100%. Toplo preporučujem svakome. Pored knjige, koja je jak početni motiv, potrebno je imati veoma čvrstu volju i odluku da je gotovo sa cigaretama za uvek. Ja prvih nekoliko, recimo, desetak dana uopšte nisam imao nikakve krize, kao da nikada nisam pušio. I sam sam se čudio, ali onda je nastupio mali pakao… Nastupale su krize, mnogo jače nego što sam očekivao, trajale su i do 3 dana neprekidno, pa onda sve prođe i ne puši mi se danima, pa opet 2-3 dana da izludim, pa onda ponovo mir… Trajalo je oko 2 i po meseca. Sad nakon 3 i po meseca više nemam krize. Ono što su nekad bile krize, sad su samo sećanje na cigarete i blaga želja za njima koja prođe nakon 1 sata i ne pojavljuje se danima. Nadam se da nikada više neću pušiti. Duvanski dim mi smrdi, i čudim se kako sam ga mogao uvlačiti tolike godine, osećam se fenomenalno, disanje mi je normalno, ne kašljem više, ne boli me u plućima, ne peče me grlo, ten mi je zdraviji, a ugojio sam se svega 3-4 kg. Kad mi je bilo najteže, zamolio sam Isusa Hrista da mi da snage i tvrdim da smo zajedno pobedili ovo zlo! Hvala mu do neba! Svako ko poželi da ostavi pušenje, neka pročita knjigu o kojoj sam govorio, neka se pomoli Gospodu Isusu Hristu, i uspeće kao i ja!
    Ako sam ja uspeo nakon 29 godina i 2 pakle dnevno, svako to može! 🙂

  • Jadranka Savić

    Bila sam pušac 26 godina. Ne pušim skoro mesec dana, i da se ne lažemo, jako je teško izdržati. Već sam pokušavala da se oslobodim te ružne navike, ali prvi put mi uspeva da izdržim duže od par dana. Otkriću vam tajnu: jako sam se uplašila za svoje zdravlje. Ovo jako nije prenaglašeno, verujte mi. Pre 5 godina mi je potvrđena dijagnoza MS, ali sam i dalje nastavila da pušim jer sam pod „stresom“ i zbog same bolesti i zbog teškog života uopšte. A onda, pre mesec dana gušenje, poseta bolnici u 2h po ponoći i dijagnoza: astma. Sada sam povremeno malo nervozna, malo depresivna (ali ko danas nije?) i uopšte nemam želju za cigaretom. Ne lažem i ne foliram, časna rec! Moj savet je da prestanete da pušite pre nego što vam otkriju neku dijagnozu!

  • Miroslav Mango

    Vrlo teško. Ne pušim pet dana, kao pet godina… Pušač sam 30 godina, zato sada prolazim kroz pakao. Ne znam da li ću uspjeti…

  • Vesna Veličkova

    Danas je 17. 3, a ja ne pušim od 13.2 i mogu vam reći da, Bogu hvala, nije bilo teško što se nikotina tiče. Strašno je nešto drugo: jedem i gojim se i sad vidim sebe kao nekog ko će toliko da se ugoji da će zbog toga propušiti… Nemam ja potrebu za cigaretama, Bogu hvala, ali zato plačem ko kiša po ceo dan, tužna sam i depresivna da to nije normalno. Situacija koja mi je sa cigaretama bila podnošljiva sad me dovodi do teškog ridanja… Kako se izboriti sa tim? Hrana pomaže, ali gura u dublji problem.

  • Elifa Solaković

    Nije lako i nije mi prvi put da prestanem pušiti. Prvi put sam prekinula odjednom, nijednu četiri godine nisam zapalila, glupo sam ponovo propusila, i sada ponovo odjednom nijednu, nadam se da ću izdžati, koliko, vidjeću. Nije ni toliko teško, samo neću sada, odlagaću dan po dan i ponovo se diviti sebi na uspjehu. Probajte i vi, najteže je početi, ako ne probaš, ne znaš možeš li, a možeš, znam po sebi, probaj i ti!