Pronađen nov način lečenja dijabetesa tipa 2

Omogućiti što kvalitetniji život dijabetičarima cilj je na kojem rade naučnici iz celog sveta. Naime, anatomija ljudskog tela i funkcija pojedinih organa i tkiva inspirisala je naučnike da kreiraju nove lekove za kontrolu dijabetesa tipa 2.

Naučnici iz Izraela pronašli su novi način za moguće lečenje dijabetesa tipa 2 jednog dana, i to uz pomoć mišića sposobnih da “usisavaju” šećer. Osim što nam pomažu da pokrećemo telo, mišići takođe održavaju nivo šećera u krvi. To je zato što mišići koriste šećer ili glukozu kao “gorivo“, čiste ga iz krvi i generalno snižavaju njegov nivo u krvi.

“Tkivo skeletnih mišića najveće je tkivo po masi u telu i zahteva veliki deo ukupne energije tela. Odgovorno je za uzimanje značajnog procenta glukoze iz krvi, što ga čini ključnim u homeostazi glukoze,“ kaže doktor Šojhet-Smoilovski sa “Israel Institute of Technology”.

Ali, za one sa dijabetesom tipa 2, ovaj proces ne funkcioniše tako dobro. Vežbanje, na primer, može da pomogne našim mišićima da koriste više šećera, zbog čega je to jedna od prvih intervencija koje se preporučuju za dijabetes. Ipak, mnogi pacijenti moraju da uzimaju lekove.

Ali, naučnici su sada pronašli način da genetski konstruišu mišiće, koji mogu da upijaju znatno više šećera nego što je normalno. Ideja je da se tkivo ubrizgava pacijentima sa dijabetesom, povećavajući sposobnost njihovih mišića da izvlače glukozu iz krvi i kontrolišu šećer u krvi, objašnjava Šojhet-Smoilovski. Ako ovaj tretman uspe, to bi moglo da smanji potrebu za injekcijama insulina jednog dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetestretmani.
Komentari (0)
Dodaj komentar