Psiholozi dokazali – Kuvanje je dobro za zdravlje!

Mnogi ne vole da kuvaju i ta obaveza im teško pada. Ipak, nauka je dokazala da je kuvanje veoma korisno i da ima blagotvoran uticaj na naše psihofizičko zdravlje.

Psiholog Martin Preston tvrdi da postoji pet jakih razloga zbog kojih bi trebalo bar povremeno da se latimo varjače i kuvanje pretvorimo u svesno uživanje.

1. Smanjuje stres i anksioznost
Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenju hormona stresa – kortizola i adrenalina. Ovo ne samo što dobro utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, već ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

2. Jača samopouzdanje
Kada spremite ručak, osećate se korisno jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima svojim trudom svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost
Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše portal DDL.

„Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji“, tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa
„Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze“, kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja
Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvanjepohvalezdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Vrlo mastovit psiholog,pa ja kao jedna od domacica mogu da potvrdim da fokus na kuvanje,zbog zdravlja porodice ili prijatelja za koje se sprema odvraca od misli koje ponekad okupiraju glavu.Psiholog se jedino nije upustao u rutinske stvari koje nosi redovno spremanje obroka (ljustenje,pranje namirnica i sudja posle pripreme ,seckanje , nadgledanje )koje mogu da izazovu nervozu sto je nebitno u odnosu na povod spremanja.Svidja mi se sto je psiholog taj cin kuvanja zacinio vrednostima koje ponekad svi zaboravljaju ,pa je dobar podsetnik sta je bitno u zivotu.I zbog licnog zdravlja svakog pojedinca prvenstveno.kao i zbog podsticanja kreativnosti.