Pušačka ljubav

Kada pitate pušače vole li svoju decu, uvek ćete dobiti odgovor: "Da, najviše na svetu." Roditelji-pušači u stanju su i da se "pobiju" sa vama da bi dokazali kako vole svoju decu i kako bi za njih učinili sve. Ne sumnjamo u to, ali kada analiziramo njihovo ponašanje, vidimo da ima "malo" dvoličnosti u onome šta pričaju i kako se ponašaju.
Lako možemo doći do zaključka da strastveni pušač, koji puši 10-20 cigareta dnevno, svojim ponašanjem pokazuje da je zavisan od duvana, na svoju štetu, ali i na štetu svoje dece.
Evo samo nekoliko malo drugačijih razmišljanja od pušačkih:
Prosečan pušač sa popušenih 10-20 cigareta dnevno potroši skoro jedan evro za cigarete, a to je oko 200-300 evra godišnje, odnosno nekoliko hiljada evra za deset godina. Taj isti pušač često "nema para" da detetu kupi čokoladu ili neko voće, da sa decom ode na vikend ili odmor, da detetu kupi duksericu ili jaknu…
Pušači pušenjem ugrožavaju svoje zdravlje, i toga su obično svesni, pa kažu da je to njihovo zdravlje i njihova stvar. Ipak, zaboravljaju da treba da budu zdravi i zbog svoje dece, bar ako žele da im pomažu, a ne da im stvaraju probleme.
Pušači pušenjem ugrožavaju svoje zdravlje, ali zaboravljaju da "teraju svoju decu da budu pasivni pušači". Dokazano je da dim izaziva kod dece: češće infekcije donjih respiratornih puteva, astmu i infekcije srednjeg uva. Deca su osetljivija od odraslih na dejstvo dima, budući da dišu brže, više se kreću i zbog toga udišu više otrova u odnosu na svoju težinu nego odrasli. Pored toga, opasne materije duže se zadržavaju u telu dece, jer je njihova sposobnost eliminacije ovih otrova manja nego kod odraslih. Prema tome, lako je zaključiti koliko pušači pušenjem ugrožavaju zdravlje svoje dece.
Kada bi vaše dete neko "navikavao" na drogu, vi biste se tome suprostavili svim sredstvima. A kada vi kao pušač pokazujete svom detetu ličnim primerom kako "treba pušiti" i ono to usvoji i postane zavisno od nikotina, onda to ne shvatate kao da ste ga "navukli na drogu"?
Pušenje u trudnoći posebno je štetno, jer utiče i na zdravlje bebe i na zdravlje majke. Kod žena zbog pušenja može doći do težeg začeća, prevremenog porođaja, a veći su i rizici za spontani pobačaj. Izloženost deteta duvanskom dimu pre rođenja: povećava rizik od male telesne težine novorođenčeta, oštećuje razvoj pluća ploda, povećava rizik od iznenadne smrti odojčadi.. Kasnije u detinjstvu, zbog majčinog pušenja u toku trudnoće, češća je pojava poremećaja plućnih funkcija, astme i veća podložnost infekcijama.
Prema tome, pušači, razmislite da li je pušenje samo vaša lična stvar i da li se prema tome možete "neodgovorno" ponašati.
Ne treba da se setimo koliko je pušenje štetno samo kada su "dani borbe protiv pušenja" ili kada su "akcije prevencije kancera", već o tome treba stalno da razmišljamo i borimo se protiv toga…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decapušenje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Danica Ljubisavljević

    Nažalost, mislim da je sva priča o tome koliko pušači u stvari ne misle na druge uzaludna. Oni to nikada neće priznati, jer „to je jače od njih“.

  • Milica N

    Članak je zaista odličan i bilo bi savršeno kad bi ga pročitalo što više pušača, posebno trudnice. Mnogo se iznerviram kad vidim trudnu ženu sa cigaretom u ustima, naterala bih je da je proguta!