Pušenje i mamurluk

Većina nas zna šta je to mamurluk. Glavobolja, mučnina i umor su uobičajeni osećaji nakon previše pića prethodne večeri. Poznato je i da što više popijete, to su simptomi mamurluka izraženiji. Ipak, iznenađujuće se malo zna o tome šta se tačno dešava u našim telima i izaziva ove simptome. Svaka četvrta osoba nema mamurluk. Mi ne znamo zašto je to tako kao i zašto su simptomi mamurluka teži kod nekih ljudi.
U novom istraživanju učestvovalo je 113 studenata koji su vodili dnevnik o svojim mamurlucima u periodu od osam nedelja. Svakog dana kada su konsumirali alkohol trebalo je da ubeleže koliko su pića popili i koliko cigareta su popušili, ako su pušači. Pored toga, na skali od 1 do 7 ocenjivali su simptome mamurluka kao što su glavobolja, mučnina, umor, slabost i problemi sa koncentrisanjem.
Rezultati istraživanja
Studenti koji su pušili cigarete istim danima kada su konsumirali alkohol imali su veći broj mamurluka u odnosu na one koji nisu pušili. Osim toga, ocenili su svoje mamurluke kao napornije.
Ova razlika je zabeležena iako su obe grupe studenata konsumirale otprilike istu količinu alkohola. Međutim, značajna razlika u mamurluku primećena je samo nakon intenzivnog konsumiranja alkohola, a to je npr. oko šest limenki piva na sat vremena.
Izgleda da mamurluk nije povezan sa tim koliko studenti obično popuše cigareta. Umesto toga, ozbiljnost mamurluka odnosi se na to koliko su cigareta popušili na dan konsumiranja alkohola. Što su pušili više cigareta, to im je mamurluk bio gori narednog dana.
Koliko je pouzdano istraživanje?
Istraživači su uzeli u obzir mnoge stvari koje će možda uticati na rezultate. Na osnovu broja pića, izračunali su verovatan nivo alkohola u krvi za svakog studenta i za svaki dan. To znači da su uračunate činjenice o razlikama kao što su pol i težina, koje imaju uticaj na to koliko neka osoba može da se napije i kolike su šanse da će imati mamurluk.
Međutim, istraživanje je veoma malo, samo 113 studenata. Osim toga, većina učesnika su bili pušači, a rezultati bi bili pouzdaniji da je bio podjednak broj pušača i nepušača. Prosek godina studenata bio je 19, pa ne možemo pretpostaviti da isti rezultati važe i za starije osobe. Takođe, puno cigareta u jednom danu može da utiče na kvalitet sna, zbog čega se osoba može osećati mamurno sledećeg dana.
Šta to znači za nas?
Rezultati istraživanja sugerišu da pušenje pored drugih negativnih uticaja na zdravlje utiče i na intenzitet mamurluka. Istraživači misle da to možda nastaje zbog načina na koji nikotin utiče na mozak. Ipak, više istraživanja je potrebno da bi se razumelo kako to funkcioniše.
Ako ste pušač i imate loše mamurluke, onda ovo može biti još jedan razlog da razmotrite ostavljanje cigareta. Druga opcija, pošto su rezultati najprimetniji pri konsumiranju velike količine alkohola, jeste da se smanji broj popušenih cigareta i broj alkoholnih pića koje popijete za jedno veče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mamurluknesanicaalkoholalkohol i zdravljenikotinpovraćanjepušenjepušenje i zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar