Rak dojke kod – muškaraca

Muškarcima je manje poznato da i oni mogu dobiti rak dojke. Istraživači iz Velike Britanije došli su do zaključaka da je većina muškaraca svesna rizika od raka dojke, ali se malo njih redovno proverava i obično ne obraća pažnju na simptome ove bolesti.

Nedavno su objavljenije detalje istraživanja o stavovima muškaraca prema raku dojke i tada je naglašeno da je rana dijagnoza od vitalnog značaja za efikasno lečenje.

Muškarci i svest o raku dojke

U anketi je učestvovalo 1.022 muškarca:

  • 73% muškaraca zna da može dobiti rak dojke
  • 83% je tačno identifikovalo čvorić kao mogući simptom raka dojke
  • 73% ne zna da promena na bradavici (deformacija bradavice) može biti simptom raka dojke
  • 65% nije identifikovalo iscedak iz bradavice kao mogući simptom raka
  • 53% nije znalo da treba obratiti pažnju na teksturu kože i bradavice i na promene na koži oko bradavica i oko grudi
  • 73% je reklo da neredovno proverava da li ima znake i simptome raka dojke
  • 85% onih koji nisu proverili svoje grudi i dojke reklo je da je glavni razlog za to činjenica da su muškarci

Brutalni efekti

U saopštenju, dr Sami Al Kuadhi, izvršni direktor Centra za rak dojke, kaže: „Dobro je da je toliko muškaraca svesno da se i kod njih može razviti rak dojke. Za većinu muškaraca, rak dojke nikada neće biti briga, ali se u proseku kod 330 muškaraca u Velikoj Britaniji svake godine dijagnostikuje ova bolest koja može imati teške posledice. Želimo da budemo sigurni da muškarci redovno proveravaju simptome raka dojke, kao što se to rade za rak prostate ili rak testisa. Kada se uoče rani simptomi, (bilo kakve neobične promene na grudima), onda treba brzo delovati.“

Rana dijagnoza raka dojke može biti od presudnog značaja za pružanje najefikasnijih tretmana i, na kraju, za spasavanje života.

Primer

Kao primer navodi se Dejv Abet, kod koga je rak dojke dijagnostikovan 2004. godine, kada je imao 56 godina: „Nisam proveravao promene na mojim grudima. U stvari, otišao sam kod doktora za nešto sasvim drugo – imao sam osip po celom telu. Onda se doktor zabrinuo za moju bradavicu koja je stajala obrnuto. Otišao sam kod specijaliste na konsultancije i u roku od dve nedelje dobio sam dijagnozu rak dojke. Nekoliko nedelja pre toga video sam na televiziji emisiju o raku dojke kod muškaraca, tako da sam znao da bolest postoji, ali sam mislio da se to meni ne može desiti. Tom prilikom nisam zapamtio obaveštenja o znacima i simptomima, pa je dijagnoza za mene bila potpuni šok.“

Kako da proverim svoje grudi?

Stručnjaci kažu da je realtivno prosto proveriti svoje grudi. Bitno je da ih proveravate dovoljno često i da poznajete svoje telo. Treba da uradite proveru, samokontrolu, kada i gde vam je zgodno i udobno.

Ako pronađete kvržicu ili tvrdu kuglicu na grudima, možda to neće biti rak dojke, ali se obratite lekaru. Čvorići u predelu grudi, dojke, češće mogu biti uzrokovani nekancerogenim stanjem, koje se nazivae ginekomastija – tkivo dojke je uvećano.

Ako uočite grudvice, čvoriće, tačkice na koži, promene na bradavici ili iscedak iz dojke, obratite se lekaru, bez straha, radi stručnog pregleda. Najčešće to nije karcinom, ali na taj način ćete rano uočiti „sumnjive“ simptome, sprečiti razvoj eventualnog raka i uspešno se izlečiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ginekomastijakarcinomrakrak dojke
Komentari (0)
Dodaj komentar