Rak pluća može da miruje i 20 godina

Rezultati nove studije pokazuju da rak pluća može da miruje i više od 20 godina pre nego što iznenada postane agresivan. Istraživači su analizirali rak pluća kod sedam pacijenata, uključujući pušače, bivše pušače i osobe koje nikada nisu pušile i otkrili da početne genetske greške koje izazivaju rak mogu dugi niz godina biti neprimećene.

Istraživači kažu da se ovakva stanja mirovanja mogu završiti kada dođe do novih, dodatnih genetskih grešaka i tako izazvati brzi rast raka. Tokom naglog rasta, različite genetske greške pojavljuju se u odvojenim delovima tumora. Svaka od ovih oblasti drugačije se razvija i svaka je genetski jedinstvena.

Otkriveno je i da pušenje izaziva mnoge od ranih genetskih grešaka u vezi sa rakom pluća, ali one postaju manje važne kako se bolest razvija. Istraživači kažu da je većina novih kancerogenih mutacija rezultat procesa koje kontroliše protein pod nazivom apobec.

Velika raznovrsnost genetskih grešaka pronađenih kod slučajeva raka pluća objašnjava zašto su ciljane terapije imale ograničen uspeh protiv bolesti, prema mišljenju naučnika iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

„Ovo fascinantno istraživanje ukazuje na potrebu da se pronađu bolji načini za ranije otkrivanje raka pluća, kada tumor i dalje prati samo jedan evolucioni put. Ako možemo da sasečemo bolest u korenu i tretiramo je pre nego što počne da se kreće niz različite evolutivne puteve, mogli bismo da napravimo značajnu razliku u pomaganju većem broju ljudi da preživi ovu bolest“, kaže profesor Nik Džons, glavni naučnik Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

„Stope preživljavanja od raka pluća i dalje su poražavajuće niske. Razumevanjem kako se rak razvija otvorili smo knjigu evolutivnih pravila bolesti u nadi da možemo početi da predviđamo njene naredne korake“, dodaje autor studije Čarls Svanton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karcinomrak plucagenetski faktori i rakpušenje i rakrakrano otkrivanje raka
Komentari (0)
Dodaj komentar