Razrešili dilemu da li osobe sa povišenim krvnim pritiskom smeju da piju kafu

Iako je rašireno verovanje da kafa povećava krvni pritisak, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da je ono istinito.
Stručnjaci iz Nemačkog udruženja za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šoljice dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog pritisak. Ističu da nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju.

Kafa može nakratko podići krvni pritisak jer kofein stimulira kardiovaskularni sistem i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog pritiska manji je kod  osoba koje kafu piju redovito. Do tog učinka dolazi se već nakon redovnog ispijanja kafe tokom jedne do dve nedelje, stoji u objavi Nemačkog udruženja za srce.

Navedeno se takođe odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima.

Ipak, trebalo bi se pokušati ograničiti na ispijanje maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca, kažu u ovom udruženju.

To je ionako više nego što će većina ljudi verojatno popiti – oko četiri do pet šoljica filter kafe dnevno.

Planirate li ipak da merite krvni pritisak, učinite to pre ispijanja kafe ili oko 30 minuta nakon, kako biste bili sigurni da neće uticati na merenje.

U međuvremenu pokušavajte da izbegnete kofeinske tablete, savetuje Nemačko udruženje za srce, s obzirom na to da one mogu negativno da u tiču na krvni pritisak, prenosi seebiz.eu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafakrvni pritisak
Komentari (0)
Dodaj komentar