Rešenja na dohvat ruke: Ove grupe namirnica su prirodni laksativi

Zdravlje probavnog trakta možete čuvati i uz pomoć zdravih namirnica koje deluju kao prirodni laksativi. One vam mogu pomoći da izbegnete probleme poput zatvora i osigurate redovnu stolicu, a samim time ćete izbeći i korišćenje farmaceutskih proizvoda koji omogućuju pražnjenje creva.

Naravno, zbog ovih namirnica nećete odmah trčati u kupatilo. One su nežan i efikasan način da poboljšate probavu i sprečite probleme, piše The Healthy.

Lubenica

Ova slatka letnja poslastica bi zbog visokog udela vode mogla biti jedno od najviše iznenađujućih, ali i najučinkovitijih plodova majke prirode.

„Lubenica sadrži skoro 99 posto vode, tako da je ona sjajan izbor za održavanje zdravlja creva“, kaže Libi Mils, predstavnica za medije ustanove Academy of Nutrition and Dietetics u Filadelfiji.

Upravo ta voda će pomoći hrani koju ste pojeli da brže putuje kroz probavni trakt.

Integralne žitarice

Žitarice od celog zrna poput kinoe, bulgura, smeđeg pirinča, integralne pšenice, ovsenih pahuljica i ječma sadrže dijetalna vlakna koja pomažu omekšavanju stolice i normalizuanju rada creva, a mogu pomoći i u sprečavanju hemoroida.

Borovnice, maline i kupine

Tajna je u pektinu koji sadrže. On u crevima formira gel koji prekriva sluznicu creva vežući žučne kiseline u probavnom traktu. Tako smanjuje apsorpciju masti i holesterola, a sprečava i apsorpciju šećera nakon obroka. Takođe, poboljšava čvrstinu stolice, veže teške metale i izbacuje ih iz tela.

Zeleno lisnato povrće

Uključivanje zelenog lisnatog povrća poput kelja, spanaća i blitve u ishranu je više od pukog trenda. Oni su jedni od najboljih prirodnih laksativa jer sadrže magnezijum, mineral koji pomaže u omekšavanju stolice i na taj način olakšavaju prolazak kroz probavni trakt, prenosi Index.

Suvo grožđe

Ova grickalica sadrži magnezijum i vlakna koji omekšavaju stolicu.

Jogurt i kefir

Jogurt i kefir sadrže probiotike koji pomažu u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crevima.

Čija i lanene semenke

Dodavanje čija ili lanenih semenki jogurtu moglo bi delovati kao laksativna bomba. Naime, ove semenke sadrže mnogo vlakana, što pomaže normalizaciji stolice, a dobar su izvor i omega-3 masnih kiselina, koje igraju ulogu u ublažavanju upala u telu.

„Ako imate bilo kakav problem poput hemoroida, one bi mogle pomoći“, kaže Mils.

Jabuke i kruške

Ovo su, baš poput bobičastog voća, namirnice koje su izrazito bogate pektinom.

Brokoli i karfiol

Ovaj dvojac sadrži i topljiva i netopljiva vlakana, koja pomažu u očvršćivanju vodenaste stolice, podmazuju debelo crevo i tako pospešuju prolazak otpada, a samim time utiču i na zdravlje creva.

Citrusi

Sočno voće poput narandže, grejpa, limuna i limete ne samo da se može pohvali visokim sadržajem vode, što omekšava stolicu i smanjuje nadimanje, nego sadrži i velike količine pektina koji podstiče rad creva.

Batat

Slatki krompir je superhrana s razlogom. Slatki krompir sadrži niz hranjivih sastojaka koji deluju kao prirodni laksativi, poput vode, vlakana, magnezijuma i vitamina B6.

Bundeva

Ova čudesna namirnica s niskim udelom ugljenih hidrata prepuna je vlakana, što je presudno za ublažavanje zatvora. Bundeva sadrži i kalijum, mineral koji deluje kao elektrolit za održavanje ravnoteže u probavnom traktu.

Kafa

Jutarnja šoljica užitka ne samo da stimuliše rad vašeg mozga, već i creva. Ipak, prevelika konzumacija kafe bi mogla rezultirati prolivom pa pripazite.

Kiseli kupus

Ovaj fermentisani kupus sadrži veliku količinu probiotika koji pomažu u probavnom procesu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

laksativinamirniceprirodni lek
Komentari (0)
Dodaj komentar