Sinusi se mogu inficirati ispiranjem

Iz Američke administracije za hranu i lekove upozoravaju da ispiranje nosa posudama za ispiranje može dovesti do hroničnih infekcija sinusa koje se povezuju sa upornim mikrobakterijama.
Mnogi se uzdaju u takozvane Neti pot posude (posude u obliku čajnika) za ispiranje nosa. One predstavljaju staru metodu za ispiranje zapušenog nosa kod prehlada i alergija koja je ponovo popularna zahvaljujući reklamama u medijima.
Do problema zapravo dolazi kad se nos ispira vodom sa česme u kojoj se nalazi mnoštvo mikroorganizama. Ovi mikroorganizmi uglavnom nisu štetni kada se nađu u telu, ali ukoliko se unesu u sinuse, oni mogu da počnu da se umožavaju na mestima do kojih inače ne bi mogli da dođu.
Alergolozi u Njujorku sproveli su novo istraživanje na pacijentima sa hroničnim infekcijama sinusa u poslednjih 10 godina. Tražili su pacijente koji su bili pozitivni na retke mikrobakterije povezane sa bacilima koji izazivaju tuberkulozu. Oko 1% svih pacijenata kojima je uzet uzorak bakterija iz sinusa, bilo je pozitivno na mikrobakterije.
Mikrobakterije u sinusima
Pronađene mikrobakterije prisutne su u zemlji i vodi, ali su atipični stanovnici nosa. Naravno, prisustvo mikrobakterija u sinusima ne mora da podrazumeva da će osoba imati simptome infekcije. Često bakterije koje se razvijaju u sinusima ne deluju na organizam. Ipak, dalja istraživanja su neophodna da bi se utvrdila uloga mikrobakterija u sinusnim infekcijama.
Ove mikrobakterije problematične su kod osoba sa HIV virusom jer ugrožavaju imunitet. Iznenađujuće je da je samo trećina pacijenata koji su učestvovali u istraživanju zbog smanjenog imuniteta imala veći rizik od infekcije.
Skoro svi (91%) pacijenati imali su ozbiljnije probleme do te mera da su njihovi slučajevi zahtevali hirurške intervencije kako bi im se ublažili simptomi kao što su glavobolja, zapušen nos, sekrecija iz nosa, gubitak čula mirisa ili ukusa.
U najvećem broju slučajeva postojala je povezanost između mikobakterija i ispiranja nosa: 31 od 33 pacijenta reklo je da je koristilo neke od uređaja za ispiranje nosa, a 26 njih reklo je da su za ispiranje koristili vodu iz česme. Istraživači su nakon toga uzimali uzorke hladne i tople vode, iz slanine, kojom su pacijenti ispirali nos.
U većini uzoraka vode pronađene su mikobakterije. Ispitivanjem DNK otkriveno je da polovina testiranih uzoraka sadrži iste bakterije koje su se našle i u sinusima osoba koje su tom vodom ispirale noseve. Ista bakterija pronađena je u filteru za vodu kod pacijenta koji je filtriranom vodom ispirao nos. Filteri za vodu hemijski pročišćavaju vodu od hlora i nekih metala, ali ne i od bakterija.
Bezbedno ispiranje nosa
Administracija za hranu i lekove predlaže korišćenje destilovane ili sterilne vode za ispiranje nosa. Druga opcija je voda koja je prokuvana, a zatim i ohlađena. Takva voda može da se skladišti u čistim flašama i da se koristi tokom 24 sata. Filtrirana voda takođe može da se koristi ukoliko se filtrira kroz poseban filter sa porama od 1 mikrona ili manje.
Istraživači kažu da se posude za ispiranje u 25% slučajeva zaraze bacilima nakon nedelju dana, a u 100% slučajeva nakon mesec dana. To zači da ove posude treba menjati redovno jer je pranje otežano zbog uzanih kanala posude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kijavicabakterijebolovi u sinusimainfekcijesinusi
Komentari (2)
Dodaj komentar
 • Neša Brdža

  Kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu, uzeti kapaljku iz klasičnih kapi za nos i pomoću nje svako veče pre spavanja po 3 puta u svaku nozdravu po 5 kapi kantarionovog ulja, dok ne osetimo da dođe u grlo, onda to ispljujemo i odmah osetimo olakšanje.Dužom upotrebom se i najuporniji problemi sa sinusima reše.Poželjno je pre upotrebe kantarionovog ulja isprati sinuse medicinskim rastvorom koji košta oko 100 dinara u apotekama, u špric uvučemo rastvor i isperemo prvo jednu pa drugu nozdravu, iseknemo se i onda krenemo sa kantarionovim uljem…Probajte, nema šta da izgubite 🙂 Pozdrav iz Laništa kod Jagodine, Neša Brdža 02.01.2019

 • Darko Vodopija

  O sinusima je mnogo pisano, nije objašnjeno čemu točno služe, ali kad se poremeti funkcija sinusa dolazi do velikih problema. Moje je mišljenje da sinusi prvenstveno služe za zagrijavanje udahnutog zraka koji odlazi u pluća. Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. Najviše su izloženi dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi nježnom sluznicom. Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer su mnoge bolesti posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma pa čak i želučane tegobe ). Nije poznato koji su glavni uzroci upale sinusa međutim prema nekim teorijama upala je virusna, pa prema tome antibiotici mogu biti kontraproduktivni jer mogu uništiti i dobre bakterije u organizmu. Kad se upali sluznica u sinusima javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja i sl. Međutim kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teže upale javljaju se već kod male djece. Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način.
  Na prirodan način navodim zato što sam i sam imao velike probleme upaljenih sinusa i sluznice koje sam riješio pripravkom na bazi meda i bilja. Postignute rezultate mnogi smatraju nevjerojatnima s obzirom na način i vremenski period oporavka. Pomogao sam mnogima od male djece do starijih, to znam zbog toga što su mi potvrdili da više nemaju zdravstvene probleme koje su imali ( glavobolje, curenje iz nosa, otežano disanje,povraćanje, spavanje u sjedećem položaju i još dosta toga što je teško opisati u nekoliko riječi ). Mnogi su obišli specijaliste, isprobali svakakvih lijekova i pomagala, mučili se godinama, a stanje se sve više pogoršavalo.
  Iz dosadašnjeg iskustva kod nekih osoba pripravak počinje djelovati nakon sat vremena ili tijekom prva 24 sata, do znatnog poboljšanja dolazi protekom tri dana, a potpuna stabilizacija nakon 2-3 tjedna. Kod teških kroničnih upala sinusa postupak je trebalo ponoviti. Sirup se pije tri puta na dan po jedna velika žlica (za juhu ili varivo) kod male djece upola manje u odnosu na odrasle tijekom desetak dana, nema nuspojava i ograničenja roka uzimanja međutim nije ni potrebno stalno uzimati sirup.
  Mišljenja sam, što se do sada u dosta slučajeva i potvrdilo da sam napravio pripravak u obliku sirupa na prirodnoj bazi koji može pomoći kod gore navedenih problema.

  Darko Vodopija – Kutina
  zdravisinusi@gmail.com
  098 9320 655