Skriveni testis – šta je to?

Skriveni testis ili kriptorhizam je najčešća urođena anomalija na rođenju i javlja se u 3% pravovremeno rođenih muških beba. Češće se javlja kod prevremeno rođenih beba sa manjom telesnom težinom na rođenju i kod blizanaca.

Oko 70%  nespuštenih testisa spustiće se u skrotalnu kesu do trećeg meseca života. Kada dete navrši prvu godinu života, učestalost skrivenog testisa iznosi oko 1% i ostaje konstantna tokom odrastanja.

Tokom unutarmateričnog razvoja ploda, testisi se nalaze u trbušnoj duplji i tek krajem trudnoće se, pod dejstvom hormona, polako spuštaju u skrotalnu kesu. Ukoliko postoji bilo kakva prepreka na putu spuštanja testisa, ili je pak dejstvo hormona nedovoljno – dolazi do pojave nespuštenog ili skrivenog testisa. Prema poziciji testisa, nespušteni testis može biti lociran u trbušnoj duplji, u preponskom (ingvinalnom) kanalu, van preponskog kanala, ili pak na bilo kom mestu van spoljnog prstena preponskog kanala (ektopičan testis). Postoji i migrirajući testis, koji, zbog aktivnog refleksa kremasteričnog mišića, vrlo lako napušta skrotalnu kesu, ali se isto tako može i lako vratiti u nju.

Da bi se očuvala normalna funkcija testisa u stvaranju spermatozoida, neophodno je  da testisi budu smešteni u skrotalnu kesu. Skrotalna kesa ima temperaturu koja je 2-3 stepena niža od temperature tela, odnosno trbušne duplje, gde se testis nalazio tokom razvoja ploda unutar materice. Ukoliko se testis ne spusti u skrotalnu kesu, dolazi do smanjenja testisa i gubitka njegove reproduktivne i hormonske funkcije. U tim testisima može doći i do razvoja malignog tumora, što se objašnjava jednim delom dužom izloženošću temperaturi tela, koja je viša od temperature u skrotalnoj kesi.

Lečenje se preporučuje što pre, ali najkasnije do druge godine života. Ukoliko je testis nisko položen, može se probati sa hormonskom terapijom: ova terapija je uspešna u manje od 20% slučajeva.

Operacija je najbolja terapija i sastoji se u tome što se testis i vrpca oslobode svih priraslica, tako da se testis lako spušta u skrotalnu kesu, gde se fiksira. Operacija se vrši pod opštom anestezijom i deca je vrlo dobro podnose. Operaciju obavlja isključivo dečji urolog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebabebedecji testisitestistestisiurologija
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Djoka

    I ja sam rođen defektan u tih 3%.

  • Nenad Gunjić

    Imam problem sa sinom. Ima 3,5 godine, kožica na vrhu glavice mu je malo zalepljena i testisi mu se šetaju, ali samo kad mu je hladno.

  • Nataša Kulpinac

    Imam bebu od osam meseci, desni testis mu nije spušten. Da li da odmah odemo na operaciju? Da li postoji mogućnost da se utvrdi mesto nespuštenog testisa pomoću ultrazvuka?

  • Lela Radosavljević

    Imam bebu od deset meseci i interesuje me kako se to otkriva i kada? Kod njega je za sada sve u redu.

  • Spomenka Pavlović

    Oduševio me je ovaj tekst. Imam sina od 11 godina koji se rodio s ovim problemom. Uz to, kad se rodio, imao je kilu u kojoj se nalazio jedan testis. Imao je tri i po godine kada je urolog to otkrio. Hvala na ovakvoj informaciji, jer se o tome malo zna.