Skriveni testis – šta je to?

Skriveni testis ili kriptorhizam je najčešća urođena anomalija na rođenju i javlja se u 3% pravovremeno rođenih muških beba. Češće se javlja kod prevremeno rođenih beba sa manjom telesnom težinom na rođenju i kod blizanaca.

Oko 70%  nespuštenih testisa spustiće se u skrotalnu kesu do trećeg meseca života. Kada dete navrši prvu godinu života, učestalost skrivenog testisa iznosi oko 1% i ostaje konstantna tokom odrastanja.

Tokom unutarmateričnog razvoja ploda, testisi se nalaze u trbušnoj duplji i tek krajem trudnoće se, pod dejstvom hormona, polako spuštaju u skrotalnu kesu. Ukoliko postoji bilo kakva prepreka na putu spuštanja testisa, ili je pak dejstvo hormona nedovoljno – dolazi do pojave nespuštenog ili skrivenog testisa. Prema poziciji testisa, nespušteni testis može biti lociran u trbušnoj duplji, u preponskom (ingvinalnom) kanalu, van preponskog kanala, ili pak na bilo kom mestu van spoljnog prstena preponskog kanala (ektopičan testis). Postoji i migrirajući testis, koji, zbog aktivnog refleksa kremasteričnog mišića, vrlo lako napušta skrotalnu kesu, ali se isto tako može i lako vratiti u nju.

Da bi se očuvala normalna funkcija testisa u stvaranju spermatozoida, neophodno je  da testisi budu smešteni u skrotalnu kesu. Skrotalna kesa ima temperaturu koja je 2-3 stepena niža od temperature tela, odnosno trbušne duplje, gde se testis nalazio tokom razvoja ploda unutar materice. Ukoliko se testis ne spusti u skrotalnu kesu, dolazi do smanjenja testisa i gubitka njegove reproduktivne i hormonske funkcije. U tim testisima može doći i do razvoja malignog tumora, što se objašnjava jednim delom dužom izloženošću temperaturi tela, koja je viša od temperature u skrotalnoj kesi.

Lečenje se preporučuje što pre, ali najkasnije do druge godine života. Ukoliko je testis nisko položen, može se probati sa hormonskom terapijom: ova terapija je uspešna u manje od 20% slučajeva.

Operacija je najbolja terapija i sastoji se u tome što se testis i vrpca oslobode svih priraslica, tako da se testis lako spušta u skrotalnu kesu, gde se fiksira. Operacija se vrši pod opštom anestezijom i deca je vrlo dobro podnose. Operaciju obavlja isključivo dečji urolog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.