Snižava holesterol i krvni pritisak – jedite ga redovno i živećete veoma dugo

Karanfilić ili klinčić koristan je za zdravlje kao lek protiv dosta bolesti. Najbitniji, a ujedno i glavni sastojak karanfilića je eugenol, koji ima protivupalno dejstvo.

Osim toga u sebi ima i minerale: kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen. Bogat je i vitaminima, među kojima ima najviše vitamina C, B6, E, K, forlnom kiselinom, riboflavinom i niacinom.

Prepoznatljiva je po  toplom mirisu, koji ima jako prijatnu aromu. Prilikom probanja, ukus je dosta sladak a i gorak u isto vreme.

Klinčić se koristi gotovo širom planete Zemlje, ima puno načina na koji se može koristiti i ima status jednog od najtraženijih začina.

Veoma je dobra u lečenju nesanice i veoma poboljšava kvlitet vašeg sna, leči upalne sune duplje, grla i zubobolju.

Pomaže kod normalizacije funkcije jetre i ima veoma analgetičko dejstvo.

Ono što ne zna mnogo ljudi jeste da karanfilić deluje tako što snižava holesterol i krvni pritisak, i poboljšava funkciju i fleksibilnost arterija, zahvaljujući čemu može da produži životni vek.

Stimuliše rad probavnog trakta, ubrzava metabolizam i cirkulaciju, pa je prirodno sredstvo za podsticanje procesa mršavljenja.

Voda sa karanfilićem

Sastojci:

  • 1,5 litar vode (flaširane ili filtrirane)
  • 5 grama karanfilića

Priprema:

Sipajte karanfilić u staklenu flašu vode, pa je zatvorite. Ostavite na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, da odstoji oko pet dana.

Možete da ga procedite, ali i ne morate, a vrlo je bitno da pijete ovu vodu na prazan stomak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holesterolkaranfilićklinčićkrvni pritisak
Komentari (0)
Dodaj komentar