Spaljivanje bradavica

Nedavno je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala upozorenje o upotrebi komercijalnih „kriogenih“ sredstava za uklanjanje bradavica i sličnih izraslina na koži.
U Americi sa na tržištu (i kod nas) mogu naći „kriogena“ sredstva za spaljivanje bradavica hemijskim putem ili „zamrzavanjem“ koja su dostupna građanima za „samostalno lečenje“. Preparati za „spaljivanje bradavica“ mogu se naći na tržištu u vidu spreja ili tubice, ali korisnici ne obrate pažnju na to da je sastav preparata u tubici zapaljiv.
Incidenti
Iz FDA su upozorili da se u Americi poslednjih nekoliko godina desilo više desetina slučajeva nekontrolisanog paljenja sadržaja za uklanjanje bradavica. Pojedina „kriogena“ sredstva za uklanjanje bradavica sadrže mešavinu tečnog dimetiletra i propana koji su veoma zapaljivi. Pojedinci su ova sredstva čuvali blizu vatre ili ih upotrebljavali pored zapaljene sveće, čime su izazvali širenje nekontrolisanog plamena i stvaranje uslova za požar.
Tako je došlo do povreda kod nekoliko osoba: prljenje kose, crvenilo kože, plikovi pa čak i opekotine.
Predstavnik FDA, Karen Nastu, upozorila je na to da korisnici nisu čitali uputstva i upozorenja gde je jasno pisalo „Proizvod je zapaljiv i držati ga dalje od: izvora toplote, plamena, vatre i zapaljenih cigareta“.
"Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, posebno zbog toga što ljudi nisu svesni da svakodnevni kućni aparati: fen, ringla na šporetu i pegla – mogu biti dovoljno vreli za paljenje ovih proizvoda", rekla je Nastu.
Predstavnici FDA su testirali neke proizvode pored otvorenog plamena i tom prilikom se dozer zapalio.
Inače, FDA je primila samo 14 izveštaja o požarima povezanih sa kriogenim tretmanima, ali pretpostavlja se da je verovatno bilo mnogo više „malih“ incidenata koje korisnici nisu prijavili. Zato su pozvani potrošači da se jave agenciji ako su imali slična iskustva. "To je važno za nas da znamo kada i kako se dešavaju incidenti sa ovim sredstvima i šta treba preduzeti", rekla je gospođa Karen Nastu.
Upozorenja
“Ako koristite kriogenske odstranjivače bradavica, pratite sva upozorenja i koristite ih u dobro provetrenom prostoru”, rekao je dermatolog dr Markam Luka.
On je napomenuo da postoje i druge opcije za lečenje bradavica:

  • Najbolje je da uklonjanje bradavica i drugih kožnih izraslina vrši lekar i medicinsko osoblje koristeći tretmane kao što su: hirurško uklanjanje bradavica laserom ili tečnim azotom.
  • Prednost stručnog uklanjanja bradavica je u tome što su zdravstveni radnici obučeni za bezbedno uklanjanje izraslina na koži i pod kontrolisanim uslovima.
  • Alternativni način za uklanjanje bradavica je tretman pomoću salicilne kiseline, koja omekšava bradavice tako da one same otpadnu ili se posle toga mogu lako ukloniti, ali i to ne treba raditi bez lekarske kontrole.

Međutim, dr Markam Luka podseća da sa uklanjanjem bradavica ne treba žuriti, pošto su one obično virusnog porekla i veoma često nestaju same bez ikakvog lečenja.
Podsećanje
Još jednom podsećamo da pre samostalne i samoinicijativne upotrebe bilo kakvih sredstava ili preparata za „lečenje“, pročitate detaljno uputstva o upotrebi i upozorenja kako ne biste napravili štetu umesto koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bradavicehirurgijaizrasline na kožikriogeno spaljivanjelasersko skidanje bradavicaopekotinevirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar