Spas za migrenu?

Migrena je vrsta jake glavobolje koja se javlja periodično. Karakteristično je da se pre napada javlja mučnina, malaksalost i pritisak u glavi, a sve to zbog lošeg dotoka krvi do mozga. Što je cirkulacija lošija, migrena je jača i duže traje.

U Americi se novi lek u vidu flastera pod nazivom zecuity pojavio 2013. godine, a na tržištu je od 2015. godine. Iako je kod nekih pacijenata flaster imao poztivno dejstvo, ispostavilo se da je relativno komplikovan za upotrebu i da se lako „predozira“. U samom uputstvu za upotrebu proizvođač je detaljno naveo ograničenja i neželjene efekte. Izgleda da to nije bilo dovoljno, pa se kod mnogi korisnika ipak javio veliki broj neželjenih efekata.

Pacijenti su se žalili da flaster može izazvati opekotine, plikove, crvenilo, promenu boje kože, kasnije i ožiljke na mestima gde je bio zalepljen.

Flaster inače koristi baterije ili struju za napajanje, a pomaže pri lečenju migrene. Po pojavljivanju flastera ne tržištu, veliki broj ljudi je počeo da ih koristi. Međutim, posle sve više negativnih prijava i primedaba na njega, zvanične zdravstvene institucije počele su istraživanje navedenih neželjenih slučajeva radi utvrđivanja bezbedne upotrebe flastera u lečenju migrene.

Zato je FDA pozvala pacijente koji koriste flastere za lečenje migrene da se jave ukoliko su imali neke probleme. Isto tako su pozivani i lekari kojima su pacijenti prijavili probleme sa flasterima da prijave te slučajeve na uvid FDA.

Napomena

Proizvođač je nedavno ipak odlučio da privremeno povuče lek iz prodaje i otkloni uočene nedostatke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

flasterimigrena
Komentari (0)
Dodaj komentar