Spas za migrenu?

Migrena je vrsta jake glavobolje koja se javlja periodično. Karakteristično je da se pre napada javlja mučnina, malaksalost i pritisak u glavi, a sve to zbog lošeg dotoka krvi do mozga. Što je cirkulacija lošija, migrena je jača i duže traje.

U Americi se novi lek u vidu flastera pod nazivom zecuity pojavio 2013. godine, a na tržištu je od 2015. godine. Iako je kod nekih pacijenata flaster imao poztivno dejstvo, ispostavilo se da je relativno komplikovan za upotrebu i da se lako „predozira“. U samom uputstvu za upotrebu proizvođač je detaljno naveo ograničenja i neželjene efekte. Izgleda da to nije bilo dovoljno, pa se kod mnogi korisnika ipak javio veliki broj neželjenih efekata.

Foto: Geralt/Pixabay.com

Foto: Geralt/Pixabay.com

Pacijenti su se žalili da flaster može izazvati opekotine, plikove, crvenilo, promenu boje kože, kasnije i ožiljke na mestima gde je bio zalepljen.

Flaster inače koristi baterije ili struju za napajanje, a pomaže pri lečenju migrene. Po pojavljivanju flastera ne tržištu, veliki broj ljudi je počeo da ih koristi. Međutim, posle sve više negativnih prijava i primedaba na njega, zvanične zdravstvene institucije počele su istraživanje navedenih neželjenih slučajeva radi utvrđivanja bezbedne upotrebe flastera u lečenju migrene.

Zato je FDA pozvala pacijente koji koriste flastere za lečenje migrene da se jave ukoliko su imali neke probleme. Isto tako su pozivani i lekari kojima su pacijenti prijavili probleme sa flasterima da prijave te slučajeve na uvid FDA.

Napomena

Proizvođač je nedavno ipak odlučio da privremeno povuče lek iz prodaje i otkloni uočene nedostatke.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake