Šta se stvarno događa našem telu kad pijemo alkohol

S obzirom da je sezona praznika u toku i de se popije koja čaša više, pitamo se šta se događa s našim telom dok pijemo alkohol i zašto se budimo mamurni. Šta je sa crnim rupama u memoriji kada ne možemo da se setimo šta se dogodilo i šta je sa užasnim osećajem anksioznosti?

Šta se događa kada pijete alkohol
Nije važno koju vrstu alkohola pijete — čak ni da li mešate pića — efekti su u osnovi isti kod iste količine alkohola. Kada pijete alkohol, on ide u želudac i prelazi u tanko crevo, gde se brzo apsorbuje u krvotok. Ako ste nešto pojeli, usporava se apsorpcija alkohola tako da se ne napijate brzo. Zato je dobra ideja jesti pre ispijanja pića i dok se pije. Vašem telu je potrebno oko sat vremena da svari 10 grama alkohola, što je jedno standardno piće.

Šta izaziva rupe u memoriji
Svi znamo nekog ko se probudio nakon noćnog izlaska i nije mogao da se seti pola događaja. To su „rupe u sećanju“. Slično tome je „propadanje“ — svesni ste i sposobni da razgovarate, ali toga se jednostavno ne sećate kasnije. Što više alkohola pijete i što ga brže pijete, veća je verovatnoća da će doći do rupa. Kada alkohol u krvi dostigne određeni nivo, mozak jednostavno prestaje da formira nova sećanja. Ako svoj mozak zamislite kao folder za skladištenje datoteka, datoteke idu pravo u kantu za smeće, pa kasnije ne mogu da se nađu.

Kako da se otreznite
Ako ste popili previše, nema načina da se otreznite. Jedino što vas može otrezniti je vreme, jer alkohol mora da se eliminiše iz vašeg tela. Kofein u kafi možda vas čini budnijim, ali to ne pomaže u razgradnji alkohola. Bićete podjednako opijeni i oslabljeni, čak i ako se osećate malo manje pijano. Isto važi i za hladne tuševe, vežbanje, znojenje, ispijanje vode i svež vazduh. Ove stvari bi vam mogle pomoći da budite sabraniji, ali nemaju uticaja na koncentraciju alkohola u krvi ni na efekte pijanstva.

Šta izaziva mamurluk
Istraživači nisu utvrdili nijedan uzrok mamurluka, ali postoji nekoliko mogućih krivaca.

Alkohol je diuretik, pa to dovodi do dehidracije. Ovo je izraženije ako ste na pretoplom mestu ili puno plešete. Dehidracija može izazvati vrtoglavicu, pospanost i letargičnost. Alkohol može da nadraži sluznicu stomaka, uzrokujući povraćanje i dijareju i neravnotežu elektrolita. Neravnoteža elektrolita može vas učiniti umornim, stvoriti mučnine i prouzrokovati mišićnu slabost i grčeve.

Previše alkohola može prouzrokovati širenje krvnih sudova, izazivajući glavobolju. Neravnoteža elektrolita i dehidracija mogu takođe doprineti da vam glava puca sledećeg jutra. Alkohol takođe ometa proizvodnju glukoze, što rezultira niskim šećerom u krvi. Ako ne proizvedete dovoljno glukoze, možete se osećati sporo i slabo.

Alkohol remeti i san. Možda ćete se isprva osećati bolje, ali piće prekida ritmove spavanja i REM fazu i budite se u toku noći. To umanjuje kvalitet sna koji vam je potreban da biste se probudili osveženi.

Zašto se klin klinom ne izbija
Nema načina da izlečimo mamurluk, čak ni ako popijemo piće jutro nakon pijanstva. Ispijanje alkohola sledećeg jutra može odložiti pojavu simptoma i zbog toga ćete se privremeno osećati bolje. Vašem telu je potrebno vreme da se odmori, metaboliše alkohol koji ste već imali i sanira bilo kakvu štetu usled teške noći ispijanja. Dakle, to nije dobra ideja.

Šta možete učiniti ako se probudite uznemireni
Da biste ublažili neke od simptoma, pokušajte sa vežbama disanja, vežbajte koncentraciju i ugađajte sebi.

Prevencija je bolja od leka
Ako odlučite da pijete ove praznične sezone, najbolji način da izbegnete mamurluk, anksioznost i rupe u sećanju jeste da se držite preporučenih granica.

Osim što jedete da biste usporili apsorpciju alkohola i pijete vodu između alkoholnih pića da biste umanjili negativne efekte, takođe možete:

  • Odlučiti pre nego što započne noć koliko želite da popijete, a zatim se pridržavati toga;
  • Brojte pića i izbegavajte vikanje i urlanje;
  • Usporite, pijte po gutljaj.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholpijanstvo
Komentari (0)
Dodaj komentar