Šta smanjuje smrtnost od raka pluća?

Istraživanja su potvrdila da upotreba spiralne kompjuterizovane tomografije ili, kako se obično kaže, pregled skenerom, smanjuje smrtnost od raka pluća kod pušača za 20%, jer otkriva oboljenje u ranoj fazi, kada je moguće uspešno lečenje.

Ispitivano je 53.000 osoba koje su pušači ili su u prošlosti bili teški pušači. Bili su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je imala rentgenski pregled pluća jednom godišnje, dok je drugoj grupi rađen skener pluća, takođe jednom godišnje.

Utvrđeno je da ispitivanje skenerom ranije otkriva tumor pluća nego rentgenski snimak. Dr Kristina Berg iz nacionalnog instituta za rak SAD-a (Christrine Berg, National Cancer Institute, USA) izjavila je da imamo jasan dokaz da je smrtnost od raka pluća manja u grupi gde je pregled izvođen skenerom.

Osobe srednjeg životnog doba i stariji pušači ispitivani su ili skenerom ili rengenskim snimkom pluća jednom godišnje. Oni su praćeni punih 5 godina i 354 osobe koje su ispitivane skenerom umrle su od raka pluća u poređenju sa 442 osobe koje su umrle u grupi u kojoj se vršio rentgenski snimak pluća. To je pokazalo da je kod osoba kojima je rađen skener bila 20,3% manja smrtnost.

Istraživači smatraju da ovo otkriće može da spase hiljade života.

Rak pluća je ubica broj jedan u celom svetu i godišnje od njega umre oko milion i dvesta hiljada ljudi.

Ukoliko se rak pluća otkrije rano, može se uspešno lečiti hirurškim putem. Problem je što je u svom početku potpuno bez simptoma, a kada se simptomi pojave, onda se rak već proširio.

Samo 15% obolelih od raka živi 5 godina ili duže. U zaključku se navodi da je borba protiv pušenja najvažnija u prevenciji raka pluća.

Još članaka o raku pluća…

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja…

Ostavite pušenje sa nama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak plucaskener
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Rak pluca koji je u poslednjih nekoliko godina u velikoj ekspanziji nije rak pluca. Zovu ga i galopirajuci. Statisticki ako sam dobro zapamtio, 70 % raka danas je rak pluca. Vrlo brzo otera coveka u nezeljeno. Mnogo brze nego ranijih godina. Rak su mutirane celije koje narastu i zauzmu prostor, ostecuju time i onemogucavaju druge organe. Ono sto je u plucima mnogih ljudi danas je u najvecoj meri Aluminium , (koji se kad udje u organizam pretvara u aluminium oksid), barium, stroncium, a ima i nepoznatih (poreklo) krvnih zrnaca, 3D printinga, polimera…dakle ima lakih cak i teskih metala. To nisu zive celije, narocito ne ljudske. TO nesto naravno zauzima prostor u plucima i na snimku se vidi kao neka fleka. Lici na rak ali su to metali koje udisemo svakodnevno iz vazduha..narocito prilokom tzv. magli. Zasto je to u vazduhu i odakle tamo je neka druga prica, mnogo puta pricana i objavljivana. Licno sam imao tu dijagnozu, i izbacio sam ga napolje kasljanjem. Iskasljao sam za nekih 7-8 meseci oko 1,5-2 kg razne pene, crnog neceg vrlo lepljivog, a povremeno i malo krvi zbog naprezanja prilikom kasljanja ( puknu kapilari). Sada vise nemam rak, nestao kaze medicina…jednostavno sam ga iskasljao, i sada svaka dva tri dana iskasljavam ono sto se u medjuvremenu nakupi. Kasljite i iskasljavajte ljudi, to je najjeftiniji, bezopasni i najucinkovitiji lek za ovaj danasnji rak pluca. Jos nesto, medicina nije spremna ni znanjem ni aparatima, ni lekovima da deluje protiv metala u telu. Oni se bave virusima, bakterijama…zivim stvorovima. Metal a narocito aluminium to nije i na njega ne deluje ono sto deluje na viruse itd..Kasljanje je isto sto i znojenje, mala velika nuzda ….nacin kako telo izbacuje otrovne stvari iz organizma.

    • Anonimni

      Hvala vam sto ste ovo podelili sa nama.