Šta smanjuje smrtnost od raka pluća?

Istraživanja su potvrdila da upotreba spiralne kompjuterizovane tomografije ili, kako se obično kaže, pregled skenerom, smanjuje smrtnost od raka pluća kod pušača za 20%, jer otkriva oboljenje u ranoj fazi, kada je moguće uspešno lečenje.

Ispitivano je 53.000 osoba koje su pušači ili su u prošlosti bili teški pušači. Bili su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je imala rentgenski pregled pluća jednom godišnje, dok je drugoj grupi rađen skener pluća, takođe jednom godišnje.

Utvrđeno je da ispitivanje skenerom ranije otkriva tumor pluća nego rentgenski snimak. Dr Kristina Berg iz nacionalnog instituta za rak SAD-a (Christrine Berg, National Cancer Institute, USA) izjavila je da imamo jasan dokaz da je smrtnost od raka pluća manja u grupi gde je pregled izvođen skenerom.

Osobe srednjeg životnog doba i stariji pušači ispitivani su ili skenerom ili rengenskim snimkom pluća jednom godišnje. Oni su praćeni punih 5 godina i 354 osobe koje su ispitivane skenerom umrle su od raka pluća u poređenju sa 442 osobe koje su umrle u grupi u kojoj se vršio rentgenski snimak pluća. To je pokazalo da je kod osoba kojima je rađen skener bila 20,3% manja smrtnost.

Istraživači smatraju da ovo otkriće može da spase hiljade života.

Rak pluća je ubica broj jedan u celom svetu i godišnje od njega umre oko milion i dvesta hiljada ljudi.

Ukoliko se rak pluća otkrije rano, može se uspešno lečiti hirurškim putem. Problem je što je u svom početku potpuno bez simptoma, a kada se simptomi pojave, onda se rak već proširio.

Samo 15% obolelih od raka živi 5 godina ili duže. U zaključku se navodi da je borba protiv pušenja najvažnija u prevenciji raka pluća.

Još članaka o raku pluća…

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja…

Ostavite pušenje sa nama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.