Otkriveno šta utiče na nastanak multiple skleroze

Naučnici su dokazali da postoji veza između nedostatka D vitamina i rizika od nastanka multiple skleroze kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest.

Naučnici iz Kanade i Velike Britanije ustanovili su da ukoliko je nivo vitamina D nizak za vreme trudnoće, dete ima velike šanse da kasnije u životu razvije ovu bolest.

Ustanovljeno je da vitamin D aktivira belančevine koje se vezuju za određeni gen (DRB1-1501), odgovoran za razvoj multiple skelroze. Ukoliko nema dovoljno vitamina D u organizmu, gen ne može da funkcioniše normalno, rekao je dr Džordž Ebers, neurolog sa Oksfordskog univerziteta (Oxford University in England).

Dr Pol O’Konor, direktor programa za multiplu sklerozu sa Univerziteta u Torontu, smatra da je ovo otkriće značajno za bolje razumevanje načina na koji vitamin D utiče na funkciju dotičnog gena. O’Konor, međutim, upozorava na uzimanje vitamina D u tabletama: studija nam ne nudi direktan dokaz da će osoba koja ima multiplu skerozu ukoliko uzima vitamin D sprečiti nastanak bolesti kod svoje dece.

Da bi se dublje ispitala povezanost nedostatka vitamina D i ove bolesti, neophodna su dalja ispitivanja.

Još članaka o ulozi vitamina D…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

msmultiplex sclerosisvitamin d
Komentari (0)
Dodaj komentar