Težina i prelomi kostiju kod žena

Kao i svuda u svetu, i kod nas postoji uverenje da su starije gojaznije žene otpornije na prelome kostiju od mršavijih. Prema najnovijoj studiji, to uverenje je pogrešno. Studija pokazuje da i prevelik gubitak i prevelik višak kilograma kod starijih žena nosi rizik od preloma kostiju.

Istraživanje

U istraživanju je učestvovalo više od 120.000 žena starosti od 50 do 79 godina. Praćeno je njihovo zdravstveno stanje u periodu od 11 godina.

Rezultati:

  • Gubitak težine od 5% i više povećava rizik od preloma kuka za 65%, od preloma gornjih ekstremiteta za 9%, a od preloma karlice i kičme za 30%.
  • Dodatak težine od 5% i više povećava rizik od preloma gornjih ekstremiteta za 10%, a od preloma donjih ekstremiteta za 18%.

Studija nije dizajnirana tako da dokaže da gubitak ili povećanje telesne mase uzrokuje prelome, već samo pokazuje da postoji povezanost između ovih faktora.

Otkriveno je i da je nenameran gubitak težine povezan sa povećanim rizikom od preloma kuka i kičme, dok je nameran gubitak težine povezan sa rizikom od preloma donjih ekstremiteta, ali ne i kuka.

Ovo je prva studija koja je ispitala kako promene u težini (slučajne ili namerne) utiču na prelome različitih delova tela kod starijih žena. Podaci mogu biti od koristi lekarima i pacijentima širom sveta.

Napomene

Gojaznost povećava težinu i samim tim više opterećuje kosti, pa se pri padu kosti lakše lome.

Mršavljenje je obično povezano sa slabijim unosom vitamina i minerala, odnosno kalcijuma, što slabi kosti, pa su onda „sklone pucanju“.

I ovde se vidi da je svaki organizam složen, kao i procesi u njemu, pa jedan poremećaj direktno ili posredno izaziva druge poremećaje – svi organi su međusobno manje-više uzročno-posledično povezani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mrsavostgodine i osteoporozagojaznosttežina i osteoporozatežina i prelomi kostiju
Komentari (0)
Dodaj komentar