Trend među mladima – okidač za RAK

Testovi mastila koja se koriste za tetovaže i trajnu šminku otkrili su prisustvo toksičnih hemikalija koje mogu da izazovu rak ili utiču na plodnost, saopštila je finska agencija za bezbednost i hemikalije Tukes.

Agencija je navela da je analizirala ukupno 20 pigmenata dobijenih od finskih dobavljača, on-line prodavnica sa sedištem u zemljama Evropske unije. Otkriveno je da ukupno osam pigmenata sadrži aromatske amine, policikličke aromatske ugljovodonike ili teške metale. Testirano je šest mastila koja se koriste za trajnu šminku, i 14 za tetovaže.

Iz agencije Tukes su naveli da su toksične supstance klasifikovane kao opasne po zdravlje kao i da mogu uzrokovati rak, genetska oštećenja ili probleme povezane s reproduktivnim zdravljem.

Testovi su pokazali da preostale supstance mogu izazvati iritaciju kože.

U osam testiranih proizvoda koncentracija štetnih supstanci premašila je granice koje je odredila EU u vezi s pigmentima tetovaže i trajnom šminkom.

Iz agencije Tukes su saopštili da su kontaktirali kompanije koje prodaju pigmente i tražili da povuku proizvode za koje je otkriveno da predstavljaju potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje.

Dodali su da još nije dovoljno istražena moguća povezanost između mastila koja se koriste za tetovaže i raka.

(Anadolija)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karcinomtrendrak
Komentari (0)
Dodaj komentar