Zaboravite jogurt: Ako izgorite na suncu, ovo će vas spasiti, tvrde dermatolozi

Tropske temperature koje su pred nama lako mogu da izazovu crvenilo i opekotine na koži. Nakon nekoliko dana sledi perutanje i ljuštenje kože jer nagon da rukama otklonite mrtvu kožu je veliki. Ipak, to nemojte raditi.

Svako ubrzano uklanjanje izgorele kože može da uspori proces regeneracije. Najbolje je da dozvolite koži da sama „uradi piling“ i oslobodi se mrtvih ćelija. Proces pilinga može da traje dva do četiri dana nakon što crvenilo od opekotina ne nestane ili posle sedam dana, u zavisnosti od težine opekotina. Nažalost, piling izgorele kože se ne može sprečiti.

Važno je da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom i izbegnete opekotine od sunca.

Ljuštenje kože ima određenu svrhu: na ovaj način vaše telo uklanja ćelije kože oštećene UV zracima sunca. Još jedna dobra vest je da možete da ubrzate proces lečenja nekim od preparata koje već imate kod kuće.

Koristite hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili – med.

Sindi Alen-Stjuart iz Teksasa otkrila je kako brzo da ublažite opekotine koje ste zadobili nakon izlaganja suncu.  Na svom Fejsbuk profilu podelila je fotografije pre i posle tretmana.

Rešenje je, u kako ona tvrdi  peni za brijanje s mentolom.

„Mora da bude pena i u sebi treba da ima mentol. Nanesite je na mesto sa opekotinama i ostavite na koži. Osetićete kako izvlači toplotu iz kože. Nakon 30 minuta pena će izgledati kao da se otopila i biće osušena. Na delu gde imate opekotine osećaćete hladnoću, a to je dobar znak“, prepričava svoje iskustvo ova 34-godišnjakinja i savetuje:

„Nakon toga isperite je mlakom ili hladnom vodom pod tušem“, dodaje. Tretman je, kaže, potrebno ponoviti sledećeg dana ako opekotina nije nestala.

Priznala je da za ovaj trik čula od jednog lekara, ali nije verovala dok ga sama nije probala na svojoj koži. Ipak, svima preporučuje nanošenje kreme za sunčanje pre izlaganja sunčevim zracima kako do opekotina ne bi ni došlo, prenosi Srbija Danas.

Da pena za brijanje zaista pomaže, potvrdila je i dermatolog Džesika Krant .

„Pena za brijanje u mnogo slučajeva sadrži mentol i druge hemikalije koje prirodno hlade i stvaraju dobar osećaj na koži. Mentol uklanja toplotu iz opekotina jer brzo isparava, pa je oporavak mnogo brži“, kaže dr Krant.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgorela kožapena za brijanjepiling
Komentari (0)
Dodaj komentar