Zdravstvene posledice košmara

Noćni košmari ili noćne more zapravo su realistični uznemirujući snovi koji osobu mogu probuditi iz dubokog sna. Noćne more se češće dešavaju deci, ali ih i veliki broj odraslih osoba povremeno ima. Orjentaciono se smatra da 2% do 8% odrasle populacije redovno pati od košmara.
Zdravstvene posledice košmara kod odraslih osoba
Košmari postaju mnogo veći problem od loših snova kada utiču na zdravstveno stanje pacijenta. Među osobama koje doživljavaju noće more, osobe koje su depresivne imaju veću verovatnoću da će zbog tih iskustava biti tužnije i imaće lošije psihološke efekte košmara.
Nedostatak sna izazvan košmarima, može doprineti nastanku niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, depresiju i gojaznost.
Ako se kod odraslih košmari javljaju kao posledica nelečenja sindroma apnee ili posttraumaskog poremećaja, onda to može imati negativne efekte na fizičko i mentalno zdravlje osobe.
Lečenje košmara kod odraslih osoba
Osobe koje koriste lekove za lečenje košmara na svoju ruku, mogu izazvati čak i pogoršanje sna i pojačanje košmara. Zato je važno da sa lekarom idete korak po korak kako bi se smanjila učestalost košmara i efekat koji oni imaju na vaše zdravlje i život. Ako košmare izazivaju neki lekovi koje koristite, onda ćete uz konsultaciju sa lekarom možda moći da promenite dozu ili vrstu leka i eliminišete neželjene efekte.
Za osobe čije košmare izaziva sindrom apnee ili sindrom nemirnih nogu, lečenje navedenih poremećaja (apnee ili sindroma nemirnih nogu) može da pomogne kod ublažavanja simptoma.
Ako vaši košmari nisu izazvani nekim lekovima ili nekom bolešću, ne očajavajte, problem se može rešiti. Promene u načinu ponašanja (bihejvioralne terapije) pokazale su se kao efikasne kod 70% odraslih koji pate od košmara, uključujući i one koje izaziva anksioznost, depresija, kao i posttraumatski poremećaji.
Postoje i mnogi drugi načini (koraci) koji se mogu preduzeti da bi se smanjila učestalost košmara. Redovan odlazak na spavanje i vreme ustajanja veoma je važno za smanjenje noćnih mora. Redovno vežbanje ili redovne umerene fizičke aktivnosti mogu ublažiti noćne more izazvane stresom i anksioznošću. Pored toga, joga ili meditacija mogu biti od velike koristi.
Takođe, treba biti oprezan sa upotrebom alkohola, kofeina i nikotina. Ove supstance se mogu zadržati u organizmu i do 12 sati, a često se dešava da one narušavaju miran san i izazivaju noćne košmare.
Napominjemo da kasna jaka (teška) i visokokalorična večera može biti uzrok noćnih mora, a taj uzrok se lako „leči“ (laka večera nekoliko sati pre spavanja).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kosmarinesanicaalkoholzdrav način životalekovi za smirenjelekovi protiv nesanicelečenje košmaranikotinnoćne morepušenjeredovno spavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar