Živite bez duvanskog dima!

Do danas je urađeno na sotine raznih studija i istraživanja na temu štetnosti duvana i duvanskih proizvoda.

Duvan je dokazani ubica i uzročnik mnogih bolesti i tegoba koje uništavaju ljudski organizam. Pokušaji ostavljanja cigareta i život bez duvanskog dima za mnoge je bio uspešan, ali mnogima i nije. Većina onih koji su uspeli imalo je više pokušaja ostavljanja cigareta jer, iako izgleda lako, proces prestanka pušenja nije jednostavan.

Glavni razlog za zavisnost od cigareta jeste nikotin, što se može prevazići individualno ili uz stručnu pomoć. Osnovni korak za život bez duvanskog dima je odlučnost i volja. Podrška bliskih prijatelja ili porodice veoma je važna za prestanak pušenja.

Još jedan bitan korak za život bez duvanskog dima jeste odlazak na mesta gde je zabranjeno pušenje, poput muzeja, bioskopa, tržnih centara i izbegavanje mesta i objekata gde je pušenje dozvoljeno.

Iako je više puta rečeno, treba ponoviti – da je život bez duvanskog dima prilika za zdraviji i duži život. Međutim, život bez duvanskog dima ne znači život bez stresa, jer upravo pušači stres napominju kao glavni razlog (mada je to lažni razlog) za želju za cigaretom.

Ukoliko je stres razlog pušenja, istraživači na kraju navode da postoji više načina ublažavanja i kontrole stresa, a primeri se mogu naći na internetu i primeniti (šetnja, hobi, čitanje, meditacija, druženje…). Ukoliko i to ne pomogne, savetuje se poseta lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nikotin i zdravljeprestanak pusenjapušenje i zavisnostpušenje i zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar