Znate li zašto plačemo, zbog čega se ježimo, zašto kijamo i zevamo?

Telo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijatni. Na koje nas načine telo brani i od čaga?

1. Zevanje – Jeste li znali da je glavni zadatak zevanja ohladiti mozak kada se pregreje ili kada previše radi?

2. Kijanje – Najčešće kijamo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. Naše telo se na taj način rešava smeća.

3. Protezanje – Zašto se protežemo nakon buđenja? Naše telo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.

4. Štucanje – Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucanjem.

5. Mioklonički trzaj – Znate ono kad ležite u krevetu, taman počnete tonuti u san i odjednom se stresete kao da vas je stresla struja? Ovaj ludi fenomen je rezultat usporavanja disanja i usporavanja pulsa.

Neverovatno je da naše telo te znakove tumači kao najavu skore smrti, pa vas pokušava spasiti tako što će vas stresti!

6. Smežurana koža – Ovo se događa kada se telo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okolina biti klizava. Koža se smežura kako bi se bilo lakše uhvatiti za glatke površine. Pametno, zar ne?

7. Gubitak pamćenja – Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sećanje. Naš mozak automatski će hteti da obriše  sećanje da ne bismo patili.

8. Ježimo se – Ježimo se kako bismo redukovali toplotu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi nam bilo lakše zagrejati se u hladnim uslovima.

9. Suze – Suze nam služe i kao štit kada strano telo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici veruju da plačemo, jer nam telo pokušava skrenuti pažnju od boli koja nas obavija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kijanjeplacZevanje
Komentari (0)
Dodaj komentar