BMW prikazuje prvo vozilo s vodonikom

Poznati proizvođač automobila iz Minhena napravio je svoje prvo potpuno ekološko vozilo s pogonom na vodonik. Vozilo pripada BMW-ovoj seriji 7 i u skladu s tim nosi naziv Hydrogen 7. Još uvek se ne nalazi u prodaji, ali ga BMW aktivno prikazuje i promoviše u okviru međunarodne turneje.
Ekološka limuzina iz serije 7 nastala je posle 20-godišnjeg istraživačkog rada stručnjaka iz BMW-a. Hydrogen 7 je napravljen zapravo s alternativnim pogonom. On ima dva rezervoara za gorivo – za benzin i vodonik. U slučaju da se koristi samo vodonik, vozilo kao nusproizvod emituje samo vodenu paru, ekološki potpuno čistu. Pogon vodonikom ostvaren je tehnologijom koju je BMW publikovao još u septembru 2006. godine. Zatim je realizovana ograničena serija limuzina, prodata određenom broju dobrostojećih kupaca. S vozilima te serije kompanija upravo nastupa u promotivne svrhe širom sveta.
Hydrogen 7 je luksuzna limuzina visokih performansi. Ima 12-cilindrični benzinski agregat i alternativni pogon na vodonik. Njegova snaga je 260 „konja“, a ubrzanje (do brzine od 100 milja na čas) 9,5 sekundi. Maksimalna brzina mu je 143 milja na čas (oko 230 km/h). Korisnik sam odlučuje koju će varijantu pogona izabrati. Kombinovanim pogonom s punim rezervoarima za benzin i vodonik vozilo može da pređe rastojanje od 400 milja (nešto preko 640 km). Od toga pun rezervoar s vodonikom obezbeđuje vožnju na dužini od 125 milja (nešto preko 200 km).
Realizacija ovog automobila, koji će se u 2009. godini pojaviti i u serijskoj varijanti na tržištu, i alternativnog pogona vozila deo je BMW-ove ekološke strategije pogona pod nazivom Efficient Dynamics. Koncept te strategije kompanija BMW će izložiti i na predstojećem salonu automobila u Ženevi (Vision Efficient Dynamics). U narednih nekoliko godina on će se naći u brojnim modelima BMW-ovih automobila. Pored kombinacije benzinskog pogona i vodonika, ovaj koncept obuhvata i hibridni pogon ostvaren u kombinaciji benzinskog i električnog motora, što će takođe znatno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilibmwhydrogen 7vestivozilo na vodonik
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Darko Raičević

    Ovaj auto mi se mnogo sviđa i želio bih da ga imam.

  • Ivan Kovačević

    Sve je to lepo, ali plašim se da još najmanje nekoliko godina nećemo videti na ulicama vozila na vodonik. Proizvodnja vodonika je mnogo skupa i neisplativa. Osim toga i automobilska industrija mora krenuti sa proizvonjom automobilskih motora na pogon vodonika, a takav motor je dosta skuplji od benzinskog i možemo zamisliti koji su to troškovi, a mislim da automobilska industrija još uvek nema mehanizme uz pomoć kojih bi mogla da postigne jeftiniji način proizvodnje tih automobila. Na našu žalost, još ćemo se trovati benzinom. Koliko je meni poznato, vozila na vodonik ne proizvode zvuk motora, tako barem kažu oni koji su pre nekoliko godina na televiziji predstavili autobus na vodonik. To nije dobro, zato što zvuk motora takođe opominje pešaka da je motorno vozilo blizu i da treba da se skloni.