BMW prikazuje prvo vozilo s vodonikom

Poznati proizvođač automobila iz Minhena napravio je svoje prvo potpuno ekološko vozilo s pogonom na vodonik. Vozilo pripada BMW-ovoj seriji 7 i u skladu s tim nosi naziv Hydrogen 7. Još uvek se ne nalazi u prodaji, ali ga BMW aktivno prikazuje i promoviše u okviru međunarodne turneje.
Ekološka limuzina iz serije 7 nastala je posle 20-godišnjeg istraživačkog rada stručnjaka iz BMW-a. Hydrogen 7 je napravljen zapravo s alternativnim pogonom. On ima dva rezervoara za gorivo – za benzin i vodonik. U slučaju da se koristi samo vodonik, vozilo kao nusproizvod emituje samo vodenu paru, ekološki potpuno čistu. Pogon vodonikom ostvaren je tehnologijom koju je BMW publikovao još u septembru 2006. godine. Zatim je realizovana ograničena serija limuzina, prodata određenom broju dobrostojećih kupaca. S vozilima te serije kompanija upravo nastupa u promotivne svrhe širom sveta.
Hydrogen 7 je luksuzna limuzina visokih performansi. Ima 12-cilindrični benzinski agregat i alternativni pogon na vodonik. Njegova snaga je 260 „konja“, a ubrzanje (do brzine od 100 milja na čas) 9,5 sekundi. Maksimalna brzina mu je 143 milja na čas (oko 230 km/h). Korisnik sam odlučuje koju će varijantu pogona izabrati. Kombinovanim pogonom s punim rezervoarima za benzin i vodonik vozilo može da pređe rastojanje od 400 milja (nešto preko 640 km). Od toga pun rezervoar s vodonikom obezbeđuje vožnju na dužini od 125 milja (nešto preko 200 km).
Realizacija ovog automobila, koji će se u 2009. godini pojaviti i u serijskoj varijanti na tržištu, i alternativnog pogona vozila deo je BMW-ove ekološke strategije pogona pod nazivom Efficient Dynamics. Koncept te strategije kompanija BMW će izložiti i na predstojećem salonu automobila u Ženevi (Vision Efficient Dynamics). U narednih nekoliko godina on će se naći u brojnim modelima BMW-ovih automobila. Pored kombinacije benzinskog pogona i vodonika, ovaj koncept obuhvata i hibridni pogon ostvaren u kombinaciji benzinskog i električnog motora, što će takođe znatno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.