Citroen C4 1.6 VTi – šminkanje pre penzije

Dok čekamo naslednika, u Sitroenu (Citroen) su odlučili da je aktuelni model zaslužio lagano zatezanje bora. Francuzi kao da su se ugledali na Porše (Porche) i njegovo redizajniranje 911-ica, koje mogu razaznati samo istinski zaljubljenici u tu nemačku marku sportskih automobila, pa će tako malo ko iz prve moći da nabroji šta je sve novo na novom C4.
Osnovne izmene odnose se na nešto zaobljeniju prednju masku s novom svetlosnom grupom i većim logom, kao i na nova zadnja svetla i set novih aluminijumskih felni. Najveće promene vidljive su u unutrašnjosti automobila. Upravljač i dalje ima fiksirani centralni deo, a kontrolni uređaji smešteni su na središnji do konzole. Kad smo već kod instrumenata, uprkos digitalnoj izradi, veoma su pregledni bez obzira na uslove spoljašnjeg osvetljenja. Ergonomija je i dalje u najmanju ruku diskutabilna, položaj i oblik kontrola baš i nije intuitivan, a za kontrolu nekih prekidača dobro će vam doći duži prsti ako ne želite da pustite upravljač iz ruku.
Zato su udobnost i prostranost za svaku pohvalu, pa će putnici napred, kao i oni pozadi, čak i ako su natprosečne visine, uživati u dovoljno mesta za kolena, ramena i glavu. Prostora bi zato moglo faliti u prtljažniku, koji s podignutim sedištima nudi korisnu zapreminu od 350 litara. Pod poklopcem redizajniranog modela Citroen C4 našao se stari poznanik, 1.6-litarski benzinac s varijabilnim upravljanjem ventila i direktnim ubrizgavanjem koji razvija 120 KS, a najpoznatiji je po tome što se, osim u Sitroenovim automobilima, nalazi i u onima sa znakom Pežoa (Peugeot) i Minija (Mini). Motor je razvijen u saradnji sa BMW-om, a odlikuju ga vrlo dobre performanse i sklonost visokim obrtajima i nešto većoj potrošnji nego što biste hteli. Maksimalni obrtni momenat je 160 Nm, ali oko 90 odsto te veličine raspoloživo je u celom radnom području od 2.500 do skoro 6.000 obrtaja u minutu, što znači da nećete morati često da koristite ručicu menjača.
Za tim ne treba previše žaliti, jer je petostepeni menjač ujedno i najslabija karika sistema. Pored toga što mu nedostaje još jedan stepen prenosa, jer je C4 s ovim motorom sposoban da pojuri i do 200 km/h, ne oduševljavaju ni prenosni odnosi i sklonost ka zapinjanju prilikom dinamičnije vožnje. Doduše, dinamičnijoj vožnji ne odgovara preterano ni meko vešanje, koje je kod C4 pre podešeno za udobnu nego za sportsku vožnju. Nikakvih zamerki zato nema na račun kočnica, koje svoj posao obavljaju na više nego zadovoljavajući način uz blagovremenu aktivaciju ABS-a.
Sa pet zvezdica osvojenih za sigurnost odraslih i četiri za zaštitu najmlađih putnika, Citroen C4 jedan je od sigurnijih automobila u klasi prema testiranjima Euro NCAP-a iz 2004. Ipak, pomalo čudi što Sitroen u serijski paket opreme, koji uključuje vazdušne jastuke za vozača i suvozača, nije dodao i bočne vazdušne jastuke, koji su u ponudi tek uz doplatu. Ova zamerka ipak se može uzeti s rezervom pošto je ovaj primerak za svoju cenu bio daleko opremljeniji od najbliže konkurencije. Cena modela Citroen C4 1.6 VTi kreće se oko 14.500 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

absc4ergonomijaeuro ncapmenjačmotorredizajnsitroen
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragan Bogdanović

    Super je auto, imam ga već tri godine. Potrošnja – 4 litra u gradu.