Isključite ovo dugme u automobilu i motor će vam trajati duže: ‘To je najgluplja funkcija ikad’

Automehaničar Skoti Kilmer otkrio je jednostavan trik koji može „udvostručiti vek vašeg motora“.

On je u video snimku na svom Jutjub kanalu savetovao vozače da isključe funkciju automatskog start/stop na svojim vozilima.

Uprkos rastućoj popularnosti start/stop funkcija zbog njihovog potencijala da poboljšaju efikasnost goriva i smanje emisije, Skoti tvrdi da ova tehnologija samo ubrzava habanje motora.

Automehaničar je rekao: „Isključivanje je pametna stvar. Start/stop tehnologija je najgluplja stvar koja se pojavila u proteklim godinama. 97 procenata habanja se dešava kada upalite automobil. Da li želite da stalno palite i zaustavljate se? Ne ako želite da vam auto traje duže“.

Funkcija start/stop može se isključiti pomoću dugmeta za prebacivanje koji se obično nalazi na kontrolnoj tabli, često označenog slovom „A“ sa kružnom strelicom oko njega. Mala lampica obično pokazuje kada je ta funkcija deaktivirana.

Nakon saveta automehaničara, javio se jedan vozač: „Nedavno sam vozio iznajmljeni automobil sa ovom funkcijom i nakon što sam shvatio da se auto ne zaustavlja na svako crveno svetlo, shvatio sam šta se dešava. Mislio sam da je ovo gore za motora nego samo u leru.“

Drugi je dodao: „Jednom sam testirao automobil sa tom funkcijom i jako sam se iznervirao“, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobildugmemotor
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kakvo uništavanje kvačila, kontakt brave i sl. Auto stop sistem neće ugasiti auto ako nije ugrejan, ima veliku potrošnju struje isl. Kvačilo ionako koristiš kada krećeš i tada se auto i uključuje tako da se ne koristi više, ja koristim ovu funkciju i uopšte mi ne smeta, desi se da u toju dana nikada ne ugasi auto prilikom stajanja.

  • Dušan

    To uopšte nije nikakva mudrost nekog dobrog majstora! To bi trebalo da zna svaki dobar vozač, a ovi što to ugrađuju su debili! Ja nosim rezervni ključ pa kad uđem u prodavnicu i znam da ću se kraće zadržati ostavim na parkingu zaključan auto da radi na leru! Naravno da kratka vožnja, i stalno startovanje i gašenje motora drastično uništavaju motor! Osim anlasera i akumulatora, spomenuo bih još i kvačilo, sve ležajeve, i kontakt bravu!

    • Anonimni

      To i budala zna