Kako se „razrađuje“ novi Ferrari?

Kupcima sportskih automobila uvek teško pada da na prvim vožnjama za upravljačem svog miljenika zauzdaju svoj nagon za brzinom. Ali, kao i svaki drugi novi automobil, tako i Ferrari ili Porsche najpre zahtevaju samoobuzdavanje. Ferrari savetuje da prvih 1.000 km vozač štedi motor i menjač, što znači da auto ne treba voziti sa preko 5.000 obrtaja u minuti. Sve dok je temperatura ulja još niska, čak se treba držati i granice od 4.000 obrtaja. A to zahteva celog čoveka za volanom, jer je za vozača neuporedivo teže da jedan gotovo-trkački auto drži u laganom kasu, nego da ga pusti da u punom galopu juri preko piste.

Preporuke, koje gotovo kod svih proizvođača glase slično, će možda iznenaditi tehničke entuzijaste, pošto proizvođači svoje automobile reklamiraju kao tehnološka savršenstva koja iz fabrike izlaze tek kada prođu strogo i neumoljivo oko kontrolora. Ali čak i uz najsavremenije metode izrade, mogu nastati minimalne neravnomernosti u strukturi i na površini materijala. Ove nepravilnosti na pokretnim delovima motora u vidu neravnina ili pukotina veličine samo nekoliko hiljaditih delova milimetra, prepreka su maksimalnom smanjenju trenja kome se teži. Recept protiv ovih minijaturnih smetala glasi: obazrivost u prvim satima upotrebe.

Audi i VW, na primer, savetuju u svojim uputstvima, da tokom prvih 1.000 km ne treba davati pun gas i da treba izbegavati poslednju četvrtinu tahometra. Osim toga, Audi savetuje da na prvim vožnjama novi auto ne vuče nikakva priključna vozila. I Porsche deli savete za kupca novog auta: obrtaje treba držati na broju nižem od 5.000, često treba menjati stepene prenosa i postepeno povećavati opterećenje motora. Slični glasovi se čuju i iz Opel-a, uz ohrabrenje da u slučaju da noga na papučici gasa ipak postane preteška, pa auto krene pod punim gasom, motor možda neće dostići maksimalnu snagu, ali se ništa neće ni polomiti.

Međutim, uputstva za uhodavanje i razrađivanje novog automobila treba pročitati do kraja. Jer nakon prve faze poštede, sva uputstva jednoglasno preporučuju da se opterećenje motora postepeno povećava do maksimalne brzine. U protivnom, moglo bi se desiti da se mašina navikne na nežnu vožnju i da nikada ne uspe da iskoristi poslednje procente svog potencijala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar