Mali i štedljivi

Pored toga što su mnogo prihvatljiviji za vaš kućni budžet, automobili koji troše manje goriva, razumljivo, manji su i zagađivači okoline. Više nego ikad evropske države na razne načine podstiču proizvođače i vlasnike takvih automobila, a proizvođači se takmiče ko će da napravi automobil koji ispušta manje ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu. Mnogi razvijaju vozila na alternativni pogon, ali uporedo s tim prave i konvencionalne motore koji troše sve manje.
Mali automobili i dizel motori manjih zapremina pokazali su se kao najbolji spoj u potrazi za najštedljivijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Među 15 najštedljivijih automobila 13 pogone dizel agregati, a dva automobila su na hibridni pogon (benzinski i električni motor). Toyota Prius i Honda Civic Hybrid, pored toga što se razlikuju po hibridnom pogonu, najveći su automobili u društvu štedljivaca. Ostali su uglavnom mali gradski automobili, što uveliko smanjuje potrošnju goriva. Jedan od najštedljivijih automobila koji se može kupiti je Smart ForTwo sa 0,8-litarskim turbo dizel motorom, koji na 100 km troši samo 3,4 litra goriva.
U stopu ga sledi njegov najveći konkurent – Toyota iQ, japanski gradski mališan koji je tek stigao na tržište. S dvostruko jačim motorom (90 KS) od Smart-a, na 100 km troši 3,9 litara dizela. A šta tek reći o 1,6-litarskom turbo dizel motoru koji pogoni Mini Cooper? Ovaj motor razvija 110 konjskih snaga, a troši samo 3,9 litara goriva na 100 km, koliko i minijaturni Toyota iQ.
Na popisu najštedljivijih još nema nijednog benzinca, ali brzo bismo mogli da dočekamo i taj dan. U modi je downsizing benzinskih motora (iz što manje zapremine motora izvući što više snage i time smanjiti potrošnju goriva i zagađivanje okoline). To je nešto što su već doživeli dizel motori u poslednjih petnaestak godina dobijajući turbo punjače, a sada se to sve masovnije događa i benzinskim agregatima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilihondaiqmini cooperpriussmartstedljivitoyota
Komentari (0)
Dodaj komentar