Mini Cooper – nastavak jedne legende

Možda je radoznalost novinara postala prevelika ili je postojala opasnost da neko u BMW-u pukne od ponosa, ali ravno godinu dana pre nego što treba da se pojavi na ulicama, novi Mini slavi svoju premijeru. Njegovo rođenje je od samog početka bilo praćeno komplikacijama. Od 1997. godine, kada je BMW na sajmu automobila u Frankfurtu predstavio prvu studiju „New Mini“, ovaj mališa je kao utvara kružio po automobilskoj branši, jer je sve oko njega bilo obavijeno velom misterije. Sunovrat Rover-a, zbog koga je produkcija Mini-ja morala da bude premeštena iz Longbridža u Oksford, dodatno je odložio čežnjivo očekivanu premijeru. A sada, kada konačno postoji realan auto za pokazivanje, marketinško odeljenje BMW-a svetsku premijeru „secka“ i pretvara u priredbu bez kraja. Trenutno je Mini na turneji po Londonu, Parizu, Njujorku, Milanu i Tokiu, gde se prikazuje samo uskom krugu probranih ljudi iz sveta medija.

Naslednik prvobitnog Mini-ja duži je za gotovo pola metra od svog pretka, automobilskog patuljka dužine 3,05 m, predstavljenog 1959. godine. Povećanje bezbednosti i tehničke inovacije učinile su ovo produženje neophodnim. Spolja, novi auto izgleda kao Mini u pubertetu. Po rečima dizajnera, njihova osnovna namera bila je da emocionalnost prethodnika dovedu u sklad sa tehnologijom sutrašnjice, dok su tipične osobenosti Mini-ja ostale sačuvane: točkovi, ekstremno razmaknuti na krajeve automobila, ravni krov, tahograf smešten na sredini armaturne table i uprkos povećanim dimenzijama, skučen unutrašnji prostor. Čak ni za pregradu za odlaganje sitnica nije bilo mesta.

Međutim, sudeći po opremi, postaje jasno da je BMW ovom vozilu namenio poziciju luksuznog gradskog mališe. Serijska oprema sadrži dva frontalna i dva bočna vazdušna jastuka, centralno zaključavanje sa daljinskim upravljanjem, poklopac prtljažnika koji se električno otvara, ABS i uređaj za upozorenje za pritisak u gumama. Na spisku dodatne opreme nalaze se još vazdušni jastuci za glave na svim sedištima, multifunkcionalni volan, navigacioni sistem, brisači vetrobrana sa senzorom za kišu i da bi mališa bio upadljiv i noću, ksenonski farovi.

Prva verzija koja će se pojaviti je sportski Mini Cooper. Biće pokretan benzinskim motorom zapremine 1,6 l i snage 115 KS (85 kW), koji će se proizvoditi u pogonu koji su zajednički osnovali BMW i Daimler-Chrysler u Brazilu. Tek kasnije treba da sledi osnovna verzija sa motorom od 90 KS i top-varijanta sa 150 KS. Ako novi mališa ispuni želje proizvođača i uspe da se nadoveže na kultni status svog prethodnika, planira se proizvodnja od 100.000 do 120.000 vozila godišnje. Ukoliko se to ostvari, doći će i do proširenja Mini-palete, jer se navodno već radi na verzijama Mini-Van, Mini-Kombi i Mini-Pickup. BMW ovo ne želi da potvrdi, a i što se tiče cene, voli da bude misteriozan. Za osnovni model, cena treba da leži „znatno“ ispod 30.000 DEM, dok bi top-verzija, trebala da bude skuplja – „znatno“, razume se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar