Navike povezane s održavanjem i vožnjom automobila

Znanje i iskustvo prenosi se s kolena na koleno, pa mnogi robuju starim navikama, od kojih često nema koristi, a ponekad ima i štete. Jedna od najvećih zabluda je da se motorna ulja ne smeju mešati. Zbog toga mnogi radije voze s manje ulja nego da dospu prvo motorno ulje koje mogu da nabave, odgovarajućih ili približnih svojstava. Mnogi vole da kažu da motor njihovog automobila ne troši ni kap ulja, iako je to u stvari besmisleno. Zbog te zablude neki ostaju bez ulja u garantnom roku i time čine nepopravljivu štetu na novom motoru.
Ponekad srećemo vozače koji pre gašenja motora dodaju gas, kao kod motora s početka prošlog veka koji su se na taj način gasili. Zabluda je da i dalje na automobilu mnogo toga možete popraviti sami, a već i sama zamena filtera ulja ili sijalice traži poseban alat, bez kojeg se može napraviti šteta a možete se i povrediti. Na automobilu se sve manje toga može uraditi po sistemu "uradi sam". Zaboravite vreme kad ste mogli da zamenite kaiš na motoru. Većina onih spretnijih znala je zameni platine i da po sluhu podesi rad motora. Danas je kod većine automobila teško, a kod mnogih i nemoguće, zameniti i svećice, a nekad je to bio omiljen hobi vozača.
Ovde ćemo nabojati neke od najvećih zabluda koje proističu iz navika koje su pripadale nekom drugom vremenu:

  • u garantnom roku nije potrebno proveravati nivo motornog ulja;
  • bolje je voziti s manje ulja, nego dosuti ulje druge marke;
  • široke gume u svim uslovima povećavaju stabilnost vozila;
  • niski obrtaji motora nisu štetni;
  • zimi treba smanjiti pritisak u pneumaticima;
  • rezervni delovi koji nisu originalni znatno su jeftiniji, a istog su kvaliteta kao i originalni;
  • zimi treba dobro zagrejati motor pre polaska;
  • dovoljno je ubaciti u brzinu, ručnu kočnicu ne treba podizati;
  • motoru ne šteti da se duže vreme vozi maksimalnom brzinom;
  • prednje gume treba da budu novije i bolje od zadnjih.

Približava se zima, a mnogi još robuju zabludama da je u hladnim jutrima korisno da duže vreme greju motor pre polaska. Time se nepotrebno troši gorivo i zagađuje okolina, a motor sporije dostiže radnu temperaturu. Štedi se i na gumama, jer su mnogi u zabludi da su univerzalne gume, ili čak i letnje gume, dovoljno dobre za vožnju zimi ako nema snega. Pri tome se ne zna da letnja guma lakše klizi na hladnom i suvom asfaltu. Već godinama se automobilski akumulatori proizvode pod oznakom "maintenence free" (bez održavanja), ali je zabluda da nema potrebe dolivati destilovanu vodu u njih. To se redovno proverava i radi na redovnom servisu. Zabluda je da automobilsku gumu na velikom automobilu može bez problema promeniti svaka žena. To je naporno, a može biti i opasno, pa je bolje pozvati stručnu osobu. Automobilska tehnika brzo napreduje i mnoge stvari koje su donedavno bile nezamislive postaju normalne. Istovremeno se iskustva i "znanja" prenose s kolena na koleno, pa mnogi ostaju pri starim zabludama i lošim navikama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliodržavanjevožnja
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Marko Jovanović

    Umnogome se ne slažem sa ovim tekstom. Tačno je to da su sada automobili drugačiji i da se skoro ništa ne može uraditi bez ovlašćenog servisa. Ali npr. oko zagrevanja motora uopšte nije tačno da ne treba da se zagreva duže zimi, pogotovu ako je motor dizel. Ja vozim BMW 525 tds i u knjižici o održavanju jasno piše da motor treba da dostigne radnu temperaturu pre nego da se pođe na put, a pogotovu zimi i pri niskim temperaturama. Druga stvar su ulja, tačno je da je bolje sipati bilo koje nego voziti bez ulja, ali ulja ne treba da se mešaju…

  • Nenad Vidojević

    Motor se najbolje zagreva u pokretu, zagrevanje u mestu je potrebno kod izuzetno hladnog vremena, ali ne duže od 3-5 min, ostatak će uraditi vožnja. U tom periodu ne treba forsirati visoke obrtaje i oštru vožnju, pri tome ne smemo zaboraviti da i ulje u menjaču i diferencijalu takođe treba da se zagreje, što se neće desiti ako stojimo u mestu. Ne slažem se sa komentarom da žene ne mogu da zamene gumu na bilo kojim kolima.

  • Predrag Đogo

    Ne slažem se sa konstatacijom da treba dolivati vodu u akumulatore svih vrsta, jer stvarno postoje oni kod kojih to ne treba raditi i u potpunosti su bez održavanja i traju dok traju, a posle se zamene novim. Pozdrav!

  • Branko Slović

    Ne mogu da se složim za ulje, jer svaki proizvođač tačno propisuje koja ulja, tj. kojih proizvođača. Vaši saveti su dobri, ali dosta uopšteni pa može zbuniti. Tako može da se izgubi pravo na garanciju, jer nisu ispoštovani uslovi garancije.

  • Vojkan Dominik

    U potpunosti se slažem sa navedenim, međutim postoji nejasnoća oko „zimi treba zagrejati motor pre vožnje“! Ako može to malo opširnije da se pojasni, sem činjenice „da se zagađuje okolina i troši nepotrebno gorivo“, sa tim se slažem, ali kako to deluje na sam agregat? Mnogi kažu ili porede da je to isto kao kad bi recimo sportista (fudbaler, atletičar, bokser) ušao u igru bez zagrevanja.