Navike povezane s održavanjem i vožnjom automobila

Znanje i iskustvo prenosi se s kolena na koleno, pa mnogi robuju starim navikama, od kojih često nema koristi, a ponekad ima i štete. Jedna od najvećih zabluda je da se motorna ulja ne smeju mešati. Zbog toga mnogi radije voze s manje ulja nego da dospu prvo motorno ulje koje mogu da nabave, odgovarajućih ili približnih svojstava. Mnogi vole da kažu da motor njihovog automobila ne troši ni kap ulja, iako je to u stvari besmisleno. Zbog te zablude neki ostaju bez ulja u garantnom roku i time čine nepopravljivu štetu na novom motoru.
Ponekad srećemo vozače koji pre gašenja motora dodaju gas, kao kod motora s početka prošlog veka koji su se na taj način gasili. Zabluda je da i dalje na automobilu mnogo toga možete popraviti sami, a već i sama zamena filtera ulja ili sijalice traži poseban alat, bez kojeg se može napraviti šteta a možete se i povrediti. Na automobilu se sve manje toga može uraditi po sistemu "uradi sam". Zaboravite vreme kad ste mogli da zamenite kaiš na motoru. Većina onih spretnijih znala je zameni platine i da po sluhu podesi rad motora. Danas je kod većine automobila teško, a kod mnogih i nemoguće, zameniti i svećice, a nekad je to bio omiljen hobi vozača.
Ovde ćemo nabojati neke od najvećih zabluda koje proističu iz navika koje su pripadale nekom drugom vremenu:

  • u garantnom roku nije potrebno proveravati nivo motornog ulja;
  • bolje je voziti s manje ulja, nego dosuti ulje druge marke;
  • široke gume u svim uslovima povećavaju stabilnost vozila;
  • niski obrtaji motora nisu štetni;
  • zimi treba smanjiti pritisak u pneumaticima;
  • rezervni delovi koji nisu originalni znatno su jeftiniji, a istog su kvaliteta kao i originalni;
  • zimi treba dobro zagrejati motor pre polaska;
  • dovoljno je ubaciti u brzinu, ručnu kočnicu ne treba podizati;
  • motoru ne šteti da se duže vreme vozi maksimalnom brzinom;
  • prednje gume treba da budu novije i bolje od zadnjih.

Približava se zima, a mnogi još robuju zabludama da je u hladnim jutrima korisno da duže vreme greju motor pre polaska. Time se nepotrebno troši gorivo i zagađuje okolina, a motor sporije dostiže radnu temperaturu. Štedi se i na gumama, jer su mnogi u zabludi da su univerzalne gume, ili čak i letnje gume, dovoljno dobre za vožnju zimi ako nema snega. Pri tome se ne zna da letnja guma lakše klizi na hladnom i suvom asfaltu. Već godinama se automobilski akumulatori proizvode pod oznakom "maintenence free" (bez održavanja), ali je zabluda da nema potrebe dolivati destilovanu vodu u njih. To se redovno proverava i radi na redovnom servisu. Zabluda je da automobilsku gumu na velikom automobilu može bez problema promeniti svaka žena. To je naporno, a može biti i opasno, pa je bolje pozvati stručnu osobu. Automobilska tehnika brzo napreduje i mnoge stvari koje su donedavno bile nezamislive postaju normalne. Istovremeno se iskustva i "znanja" prenose s kolena na koleno, pa mnogi ostaju pri starim zabludama i lošim navikama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.