Osnovne stvari o korišćenju auto-prikolica

Mnogi vozači prilikom montiranja prikolice na svoj automobil situaciju shvataju prilično neozbiljno. Većina ne poznaje brojna pravila koja su propisana zakonima, a time mogu da ugroze svoju sigurnost i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. S položenom B kategorijom vozač automobila može upravljati isključivo prikolicom do 750 kilograma, dok je za sve ostale prikolice do 3.500 kilograma obavezna B+E kategorija. Kad je reč o cenama tehničkog pregleda, one variraju zavisno od mase, odnosno veličine prikolice.
Kvalitet prikolice zavisi od nekoliko veoma važnih detalja. Najvažniji faktor je proizvođač prikolice, a posle toga obavezno treba pripaziti i na kvalitet i način izrade prikolice, tačnije na to da li je konstrukcija prikolice toplo ili hladno pocinkovana. Posebna priča su i proizvođači osovina za prikolice, a na tom području glavne uloge pripadaju Alko Kober-u i Knott-u. Ako je vaša osovina dobrog kvaliteta, prikolica će biti znatno dugotrajnija. Pažnju treba posvetiti i debljini i kvalitetu drvenog poda na prikolici, debljini lima ili aluminijuma od kojeg su izrađene, a vrlo je važno proveriti i kakav je oblik i čvrstoća same konstrukcije prikolice.
Iako mnogi upotrebljavaju razne vrste prikolica za prevoz najraznovrsnijih tereta, većina vozača taj proces uzima zdravo za gotovo. Mnogi vozači ne znaju da se sve prikolice do 3.500 kilograma montiraju na "kuku", ali da nije svaka prikolica napravljena za svaki automobil. Pravila o težini automobila i ukupnoj dozvoljenoj masi automobilske prikolice moraju se poštovati kako na putu ne bi bilo neželjenih situacija. Ne može se svaka prikolica montirati na svaki automobil pošto se moraju poštovati proračuni težine vozila i ukupne mase auto-prikolice. Primera radi, ako je vaš automobil težak dve tone, na kuku možete zakačiti prikolicu s kočnicom do tri tone. Ali, priča je potpuno drugačija ako se radi o prikolicama bez kočnice, jer se tada na automobil težak tonu može montirati prikolica do 500 kilograma. To znači da ukupna dozvoljena masa prikolice ne sme da bude veća od 50 odsto ukupne težine vučnog vozila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilikorišćenjeprikolica
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dali neko ima iskustva sa autoslep prikolicom 3 osovine u poredjenju sa 2 osovinkom , ja licno bi da kupim 3 osovinku 3,5 ali nisam siguran koliko je pametnije i koliki je problem sa cepanjem guma razmisljam kada je u pitanju neko isparkiravanje kad se namote i zavisno od toga koliko se namota to mi je poznato da se mora voditi racuna o tome ali opet razmisljam sigurnija je dosta .. Molim ljude sa iskustvom koji su vozili 3 osovinke auto slep 3,5 T. Hvala svima u Napred Saša

  • Stanca

    Svaka cast, opterecenje na rudi nije niko pominjo da treba da bude 50-75kg a sto je jako vazno za stabilnost prikolice, i za stabilnost vozila koje vuce.

    • Marko

      apsolutno, ne daj Boze da je opterecenje negativno, tj da je natovareno iza osovine na prikolici… pa da digne zadnji kraj vucnog vozila.. to je tek katastrofa

  • Fric Miler

    Ja godinama već vučem prikolice sa čamcima, kamp-prikolicama, kao i manje prikolice, pa mislim da bih mogao sa par primera da pomognem zainteresovanim vozacima. Priključak za signalizaciju kod prikolica automatski je regulisan, s tim što su normirani priključci na vučnim vozilima. U svakom slučaju, za sva vozila Evropske zajednice do pre desetak godina upotrebljavale su se sedmopolske uticniče, gde je jedan pol bio slobodan. Taj „slobodan“ priključak su neki upotrebljavali za kamp-prikolice za stalno svetlo u samoj prikolici ili za frižider. Pošto je frižider veliki potrošač struje, pojavila se potreba za još jednim strujnim priključkom koji bi se isključivao kada vozilo ne radi. Sve to nije moglo da se priključi na sedmopolsku utičnicu, pa je i to razlog da se uvedu nove trinaestopolske utičnice, koje se danas ugrađuju. Kod vožnje sa prikolicom, jako je važno i da se obrati pažnja na opterećenje prikolice na samu kuku. U zavisnosti od vučnog vozila, to je 50 ili 75 kg.

    • Anonimni

      Svaka cast, opterecenje na rudi nije niko pominjo da treba da bude 50-75kg a sto je jako vazno za stabilnost prikolice, i za stabilnost vozila koje vuce.

  • Ž. Marinković

    Upozorenja u vezi sa upotrebom auto-prikolica apsolutno stoje. Međutim, zakonodavac nije predvideo standardizaciju električne instalacije za prikolice. Podešena elektroinstalacija prema jednom vozilu ne odgovara elektroinstalaciji drugog vozila. Onda je potrebno otvarati utičnice i prilagođavati instalaciju da budu saglasne. Tada se dešava da vozač koji nije vičan tom poslu, jednostavno izađe u saobraćaj bez potrebne, usaglašene signalizacije. Nije potrebna tzv. treća tablica, već da prikolica jednom bude registrovana i nosi svoj broj nezavisno od vozila koje je vuče.

  • Dušan Milanović

    Tekst nije loš, ali ne pomaže nimalo. Ko su pouzdani proizvođači prikolica u Srbiji?