U trendu

Osnovne stvari o korišćenju auto-prikolica

Mnogi vozači prilikom montiranja prikolice na svoj automobil situaciju shvataju prilično neozbiljno. Većina ne poznaje brojna pravila koja su propisana zakonima, a time mogu da ugroze svoju sigurnost i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. S položenom B kategorijom vozač automobila može upravljati isključivo prikolicom do 750 kilograma, dok je za sve ostale prikolice do 3.500 kilograma obavezna B+E kategorija. Kad je reč o cenama tehničkog pregleda, one variraju zavisno od mase, odnosno veličine prikolice.
Kvalitet prikolice zavisi od nekoliko veoma važnih detalja. Najvažniji faktor je proizvođač prikolice, a posle toga obavezno treba pripaziti i na kvalitet i način izrade prikolice, tačnije na to da li je konstrukcija prikolice toplo ili hladno pocinkovana. Posebna priča su i proizvođači osovina za prikolice, a na tom području glavne uloge pripadaju Alko Kober-u i Knott-u. Ako je vaša osovina dobrog kvaliteta, prikolica će biti znatno dugotrajnija. Pažnju treba posvetiti i debljini i kvalitetu drvenog poda na prikolici, debljini lima ili aluminijuma od kojeg su izrađene, a vrlo je važno proveriti i kakav je oblik i čvrstoća same konstrukcije prikolice.
Iako mnogi upotrebljavaju razne vrste prikolica za prevoz najraznovrsnijih tereta, većina vozača taj proces uzima zdravo za gotovo. Mnogi vozači ne znaju da se sve prikolice do 3.500 kilograma montiraju na "kuku", ali da nije svaka prikolica napravljena za svaki automobil. Pravila o težini automobila i ukupnoj dozvoljenoj masi automobilske prikolice moraju se poštovati kako na putu ne bi bilo neželjenih situacija. Ne može se svaka prikolica montirati na svaki automobil pošto se moraju poštovati proračuni težine vozila i ukupne mase auto-prikolice. Primera radi, ako je vaš automobil težak dve tone, na kuku možete zakačiti prikolicu s kočnicom do tri tone. Ali, priča je potpuno drugačija ako se radi o prikolicama bez kočnice, jer se tada na automobil težak tonu može montirati prikolica do 500 kilograma. To znači da ukupna dozvoljena masa prikolice ne sme da bude veća od 50 odsto ukupne težine vučnog vozila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.