Renault Megane: povratak na stare staze

Na prvi pogled, novi Renault Megane nimalo ne liči na svog prethodnika, koji je dobio mnogo zamerki za veoma špicast dizajn i koji na značajnijim tržištima nije uspeo da ponovi rezultate prethodnog modela. Zato ovog puta nije bilo mnogo eksperimentisanja, nego je sve vraćeno u normalu s nadom da se prvi Megane može ponoviti. Novi Megane se pomalo odrekao onog izvornog, jer je dosta toga preuzeo od "lagune" – farove, elektronske sisteme i detalje u unutrašnjosti, s kojima su kupci upoznati već i ranije. Sve komande su na dohvat ruke, a koncentrisane su oko upravljača i centralne konzole. Vrlo je važno i to da je novi Megane preuzeo i dosta opreme iz višeg segmenta – automatsku parking kočnicu, hands free sistem, Carminat Bluetooth itd.
Novi Renault Megane se u suštini pravi u dve osnovne varijante – kupe i berlina. Kupe se i izgledom i dimenzijama razlikuje od berline. Ima novu šasiju, dinamični prednji deo odlikuju produženi nastavci farova i rešetka hladnjaka opremljena bočnim ulazima za vazduh s hromiranom završnom obradom. Nazad su drugačija svetla. Pored toga, niži je (za 12 mm) i širi od berline. Lep je spolja, a još lepši u unutrašnjosti, gde su se Francuzi još jednom pokazali kao majstori stila. Dosta toga je urađeno po uzoru na "lagunu", ali prvo u oči upadaju instrumenti, koje odlikuje lep kontrast digitalnog brzinomera i pokazivača stanja rezervoara s analognim obrtomerom.
Ovaj Megane pokreću stari, ali modifikovani motori s novim turbinama, koji daju dosta više snage. Zbog širokog traga točkova, obe verzije dobro leže na putu, s tim što je kod kupea osećaj stabilnosti još naglašeniji njegovim dizajnom zadnjeg dela. Renault od novog "megana" očekuje mnogo, naročito zbog težine ekonomskog momenta auto-industrije. Iz francuske kompanije se nadaju da će Megane, koji je od lansiranja 1995. godine zabeležio prodaju od više od 8,5 miliona primeraka, biti lider C-segmenta auto-industrije. Prvi pogled na "meganov" cenovnik govori da je Renault za svoj najpopularniji automobil pripremio primamljivu ponudu, doduše, bez uračunatih poreza. Na tržištu se očekuje da početna cena bude oko 11.500 evra, koliko će koštati 1,6-litarski benzinac sa 100 konjskih snaga i potrošnjom od 6,7 litara na 100 km i s paketom opreme Authentique. Na ovu sumu treba dodati i ostala davanja državi.
Kada je reč o opremi, predviđena su četiri paketa: Authentique, Expression, Dynamique i Privilege. Početni Authentique uključuje dosta stvari koje ostali proizvođači stavljaju tek u bogatije pakete, a to su automatsko paljenje pokazivača pravca u slučaju naglog kočenja, vazdušne zavese, sistem pričvršćivanja dečijeg sedišta, blokada paljenja, putni kompjuter, kartica za paljenje bez ključa, elipsasta halogena svetla podesiva po visini, radio CD MP3. Renault Megane trenutno je najsigurniji automobil na tržištu, što je potvrdio EuroNCAP test na kojem je ovaj automobil dobio 37 bodova. Novi Megane je postao 11. Renault-ov model koji je dobio najvišu ocenu od pet zvezdica za sigurnost putnika. Megane je ovaj rezultat ostvario zahvaljujući dvostrukim senzorima frontalnog sudara, što je nasledio od "lagune", šest vazdušnih jastuka, sistemu zaštite koji uključuje dvostruke zatezače, limitatorima zatezne sile i prilagodljivim frontalnim jastucima iz dva dela, naslonima za glavu nove generacije, kao i sistemima ABS i EFU (pomoć pri naglom kočenju).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilimeganereno
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Rade Krsmanović

    Ne poznajem dovoljno Renaultove automobile, vozim nemački auto.