Sjajan trik: Ovako možete ukloniti led sa stakla automobila za samo 10 sekundi

Vrlo se jednostavno rešava. Napravite domaću tečnost za odleđivanje kojom ćete ujutro samo poprskati zaleđena stakla. Ona će led omekšati i čišćenje će biti gotovo za nekih 10 sekundi.

Recept: u flašu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte i koristite po potrebi.

Ima još jedan recept: u boci s raspršivačem pomešajte alkohol i vodu u odnosu 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Imajte na umu i da pametno parkiranje, takođe, pomaže. Parkirajte automobil tako da prednji deo bude okrenut na istok i, ako je moguće, da vozilo ne zaklanjaju zgrade i kuće. Na taj način će prve jutarnje zrake polako otapati led na vetrobranskom staklu pa ćete ujutro imati lakši posao.

Ukoliko se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaštitite brisače i retrovizore
Želite li da se brisači ne zalepe za zaleđena stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih ‘zapakujete’ u plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Zaštitite brave od leda
Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Kako da se stakla ne magle
Ovo je čest slučaj tokom hladnih dana. Može vam pomoći da premažete sva stakla pjenom za brijanje i dobro protrljate papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete koristiti i kod kupatilskih ogledala.

Takođe, napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilzaleđena stakla
Komentari (0)
Dodaj komentar