Trikovi za uštedu goriva: Kada se obavezno gasi motor, a kada se uopšte ne pali klima

Cene goriva su, čini se, otišle u nebo, pa vozači brinu o svakom mililitru kada voze svog limenog ljubimca. Najviše ćete uštedeti, svakako, ako uopšte ne palite svoje vozilo, ali kako je to nemoguće, donosimo vam nekoliko saveta za vožnju i održavanje automobila ako želite da zadržite koji dinar više u džepu.

Pazite na pritisak u gumama. To je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do pet posto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

Automobilu redovno menjajte potrošne delove. Redovno mijenjajte ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak četiri posto goriva.

Takođe, motor gasite ako vidite da ćete negde stajati duže od minuta, na primer pred semaforom u većim kolonama.

Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu takođe troši gorivo. Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagreje, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom može vam povećati potrošnju za oko tri posto.

Loše gume takođe troše više goriva. Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može trošiti više jer mu je potrebno više energije za kretanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilgorivovožnja
Komentari (0)
Dodaj komentar