Za krađu ovih automobila dovoljni su šrafciger i USB kabl, dve marke su posebno na meti

Ove godine kradljivci su zahvaljujući društvenim mrežama pronašli slabu tačku na automobilima dva proizvođača, a broj krađa se drastično povećao.

Na udaru su određeni Hyundai i Kia modeli proizvedeni od 2011. do 2022. godine, koji zbog cene nisu opremani imobilizatorima, odnosno elektroničkom blokadom motora. Prema poslednjim podacima, ti automobili kradu se dvostruko češće od ostalih, pa tako IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) piše da je intenzitet krađa Hyundai i Kia vozila koja nisu opremljena imobilizatorima porastao na 2.18 ukradenih automobila na 1000 osiguranih automobila.

Iako kodirani ključevi postoje još od 1990-ih, ključevi bez imobilizatora su se još godinama nudili na pojedinim jeftinijim modelima. Kad su korejski automobili u pitanju, to na primer važi za Kia Rio, Kia Sportage i Hyundai Accent na američkom tržištu. Kod modelske godine 2015. imobilizator su drugi proizvođači ugrađivali na 96% automobila, a kod Hyundaija i Kije taj je procenat bio tek 26%, piše Fortune.

A sve je započelo pre skoro dve godine, kad je počeo da se širi TikTok izazov u kojem se poziva na krađe ovih vozila. Milvoki je bio prvi na udaru, pa je tako 66% od skoro 10.500 ukradenih vozila bilo Kia ili Hyundai. Da stvar bude gora, te marke su najčešće krali tinejdžeri, i to iz puke zabave. Ubrzo se priča o Kia Boys kradljivcima prelila i na druge države.

Momci sa kanala Donut Media odlučili su sami da pokušaju da, prateći „videoinstrukcije“, ukradu jedan Hyundai. Pritom su išli komplikovanijim načinom, polako skidajući plastični omotač kako bi odvojili kontakt bravu. U praksi je dovoljno odvaliti plastiku i stiskanjem jednog osigurača ukloniti kontakt bravu. Tada se otkriva jezičac za paljenje u koji savršeno ‘ulazi’ USB priključak. Dovoljno ga je ubaciti i zakrenuti udesno. I to je to, motor radi, a volan otključan.

Šokantno jednostavno, pa ne čudi što su mnogi vlasnici spornih vozila zabrinuti. Hyundai je ponudio rešenje, sigurnosni set za 170 dolara, ali uz trošak ugradnje ukupni trošak raste prema 500 dolara. Kia se još nije oglašavala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilkradja
Komentari (0)
Dodaj komentar