Evo šta beba nasleđuje od majke, a šta od oca

Geni nekada baš umiju da se poigraju. Naučnici tvrde da od brojnih genetskih predispozicija zavisi kako će vaša beba izgledati. Ovo su najčešće zablude i dileme roditelja:

Dečaci liče na mame, a devojčice na tate

U narodu postoji ustaljeno mišljenje da dečaci liče na mama, a devojčice na tatu. Ipak, nauka to potvrđuje samo delimično. Tačno je da dečaci nasleđuju jedan X hromozom koji direktno utiče na spoljašnji izgled deteta. Kod devojčica su stvari drugačije, one dobijaju jedan hromozom X i od mame i od tate, pa su podjednake šanse na koga će ličiti.

Kakve će beba imati oči?

Roditelji se često pitaju kakve će oči imati njihova beba. I to takođe zavisi od genetske predispozicije. Veća je verovatnoća da će beba imati plave oči ukoliko oba roditelja imaju plave oči. Ako je jedan roditelj ima tamne ili smeđe oči, a drugi plave, beba će u većini slučajeva imati smeđe oči, jer je to dominantniji gen.

Koliko će dete biti visoko?

Čak i ako su roditelji niski, dete može da prevaziđe njihovu visinu. To naravno zavisi i od ishrane u detinjstvu, i od unosa kalcijuma i ostalih vitamina. Takođe, ako dete upišete na košarku ili na neki drugi sport, veća je verovatnoća da će se dete razviti i da će prerasti visinu roditelja, piše portal Mogujatosama.rs.

Koju će dete imati boju kose?

Boja kose zavisi od toga čiji će gen preovladati. Ako i mama i tata imaju svetlu kosu, i dete će imati takvu boju kose. Deca sa naših prostora generalno imaju svetliju kosu u detinjstvu, a kasnije im kosa potamni. Nijansa kose koja se formira posle dvanaeste godine, ostaje dominantna do starosti. Od roditelja, dete nasljeđuje i formu kose, lokne, talase, kovrdže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebadetegeni
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Neko ko ima tetku u Kanadi može svašta da nasledi…

    • Solucija 105 pa opet

      He he …jedi g…. , ložite se na tetku iz Kanade i stan kao da su to neke pare. Ovi vaši pokradoše sve sto su stigli. Vučiću treba još najmanje 15 godina da državu dovede u red, cenim da će još toliko vladati. Daće Bog. I ne, ne želim da čujem za nikakve sendviče jer ih obožavam a taman sam počeo dijetu da primenjujem. Od vas hiper botabilnih čovek ne može ni ti jedan portal da otvori a da vi negurnete svoj nos.

      • Zglobni Skoč

        Jedi it friško dok se to ne ohladi.Niti sam „naš“ niti „vaš“.I nije on jedini za osudu nego treba krenuti od njegovog „šefa“ pa naniže, sve do poslednjeg krezubog sendvičara i sve ih lansirati u orbitu.

    • Solucija 105 pa opet

      Za Zglobni skoč, pa ne mogu se ja mesati u tvoj jelovnik samo ne zaboravi da da popiješ i malo vode da ti lakše ode. Kažeš nisi ni naš ni vaš?! Pa što se primate kod dabar na kubik drva, na tekst o bebama ti ubacuješ dvosmislene političke floskule. Jeste li svesni da ste samim agitovanjem za strance dozlogrdili normalnom narodu?! Iskreno ne bih voleo, ali vodite računa da se vama ne dogodi narod, koji će se samoinicijativno organizovati i počistiti vas jednom za uvek iz Srbije. Ako vam nije dobro u sopstvenoj državi idite svi vi tamo gde vam je bolje. A te rodjačko kumovske, milogorske, ustaško baliske veze će te zaboraviti jednom za uvek. Toga više neće biti u Srbiji.

  • bambi

    Tekst treba dopuniti i sa cinjenicom da ce mlade alimentacione sponzoruse imati svu imovinu i novac naivnih bivsih supruznika.