U trendu

Evo šta beba nasleđuje od majke, a šta od oca

Geni nekada baš umiju da se poigraju. Naučnici tvrde da od brojnih genetskih predispozicija zavisi kako će vaša beba izgledati. Ovo su najčešće zablude i dileme roditelja:

Dečaci liče na mame, a devojčice na tate

U narodu postoji ustaljeno mišljenje da dečaci liče na mama, a devojčice na tatu. Ipak, nauka to potvrđuje samo delimično. Tačno je da dečaci nasleđuju jedan X hromozom koji direktno utiče na spoljašnji izgled deteta. Kod devojčica su stvari drugačije, one dobijaju jedan hromozom X i od mame i od tate, pa su podjednake šanse na koga će ličiti.

Kakve će beba imati oči?

Roditelji se često pitaju kakve će oči imati njihova beba. I to takođe zavisi od genetske predispozicije. Veća je verovatnoća da će beba imati plave oči ukoliko oba roditelja imaju plave oči. Ako je jedan roditelj ima tamne ili smeđe oči, a drugi plave, beba će u većini slučajeva imati smeđe oči, jer je to dominantniji gen.

Koliko će dete biti visoko?

Čak i ako su roditelji niski, dete može da prevaziđe njihovu visinu. To naravno zavisi i od ishrane u detinjstvu, i od unosa kalcijuma i ostalih vitamina. Takođe, ako dete upišete na košarku ili na neki drugi sport, veća je verovatnoća da će se dete razviti i da će prerasti visinu roditelja, piše portal Mogujatosama.rs.

Koju će dete imati boju kose?

Boja kose zavisi od toga čiji će gen preovladati. Ako i mama i tata imaju svetlu kosu, i dete će imati takvu boju kose. Deca sa naših prostora generalno imaju svetliju kosu u detinjstvu, a kasnije im kosa potamni. Nijansa kose koja se formira posle dvanaeste godine, ostaje dominantna do starosti. Od roditelja, dete nasljeđuje i formu kose, lokne, talase, kovrdže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)