I kamen bi zaplakao: Detinjstvo brata i sestre prekinula opaka bolest (foto)

Srceparajuća fotografija petogodišnjakinje koja stoji pored četvorogodišnjeg brata koji boluje od leukemije rasplakala je svet.

Rak je prekinuo igru ove dece, a njihova majka odlučila je da javno progovori o tome kako takva dijagnoza pogađa celu porodicu.

Kejtlin Burž podelila je dve crno-bele fotografije svoje dece na Fejbuku.

„Jedna stvar koju vam ne kažu o raku u detinjstvu jest da pogađa celu porodicu. Uvek slušate o finansijskoj i medicinskoj borbi, ali koliko često vam govore o onome šta prolaze porodice sa više dece? Nekima je ovo možda teško  za gledanje i čitanje“, upozorila je na samom početku.

Njenom sinu Beketu je u aprilu 2018. dijagnostifikovana akutna limfoblastična leukemija. Dečak je 23. aprila2018. dobio visoku temperaturu. Lekari su rekli da je reč o upali uha i prepisali mu antibiotike. Roditelji su se ponovo javili u hitnu pomoć sledećeg dana jer mu je temperatura i dalje rasla. U dečjoj bolnici u koju su poslati su mu urađene analize, koje su otkrile tešku dijagnozu.

„Moje dvoje dece, između koje je razlika 15 meseci, zajedno su prošli put od igranja u vrtiću i kod kuće do zajedničkog sedenja u bolničkoj sobi. Moja tada četvorogodišnja ćerka je gledala kako njenog brata sele na odeljenja intenzivne nege. Gledala je kako mu lekari stavljaju masku na lice, bodu iglama, daju lijekove, a on bespomoćno leži. Nije razumela šta se događa. Znala je samo da nešto nije u redu s njenim bratom, njenim najboljim prijateljem“, nastavila je majka.

Fox News prenosi da je akutna limfoblastična leukemija najčešći oblik raka kod dece. Odgovorna je za 80 posto akutnih leukemija u dečijem uzrastu, a najučestalija je u kod dece između 3. i 7. godine. Bolest pogađa limfocite koji u razvoju ne sazrevaju i postaju prekobrojni. Ćelije se množe brzo i zamenjuju normalne ćelije, prenosi Index.

„Malo više od mesec dana nakon što je otpušten iz bolnice gledala ga je kako se muči da hoda i igra se sa njom. Živahni, energični dečak kog je poznavala postao je miran, bolestan i pospan dečak. Nikad nije hteo da se igra. Nije razumela kako je mogao da hoda, a sad to ne može ni uz pomoć drugih. Nije razumela različite terapije koje su mu bile potrebne da povrati snagu.Zašto više nisu mogli da idu u svoj omiljeni park s trampolinama ili vodenim prskalicama? Zašto on nije mogao da se vrati u vrtić, a ona jeste?“ dodala je majka.

Neki od simptoma akutne limfoblastične leukemije su temperatura, umor, bol u kostima ili zglobovima, krvarenje, lako nastajanje modrica, osip ili kožne promene i bledilo.

„Zašto smo poveli njegovu sestru s nama i zašto je sve to morala da tako mlada vidii? Deci je potrebna podrška i zajedništvo i ne bi trebalo držati ih podalje od osobe koja je bolesna. Najvažnije je pokazati im da su zbrinuti bez obzira na situaciju. Ona je mnogo vremena provela pored njega u kupatilu kad mu nije bilo dobro. Bila je uz njega. Danas su još bliskiji. Uvek se brine o njemu“, kaže majka čija je objava podeljena više od 35 hiljada puta

„Povraćanje u pauzama od igranja. Buđenje uz povraćanje. Stajanje pored brata i tapšanje po leđima dok mu nije dobro. Od 15 do 10 kilograma. To je rak u detinjstvu. Uzmi ili ostavi“, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestbratdecasestra
Komentari (0)
Dodaj komentar