Izuzetno štetna: ova pića treba ZABRANITI deci!

Visoko kofeinska energetska pića nisu bezbedna za decu i tinejdžere, a ne bi ih trebalo ni prodavati deci. O ovome se vode polemike između zvaničnika sportske medicine i proizvođača.

Američki koledž sportske medicine nedavno je objavio službenu izjavu i predloge o energetskim napicima. Oni napominju da su u savremenom društvu, a naročito među mladima, energetska pića postala izuzetno popularna, a zbog brige o njihovoj potrošnji objavili su ove preporuke.

Američki koledž sportske medicine je najveća naučna sportska organizacija za medicinu i vežbanje u svetu.

Izgleda da deca i tinejdžeri imaju izuzetno visok rizik od komplikacija posle korišćenja energetskih napitaka zbog njihove manje telesne težine i potencijalno česte upotrebe i to u relativno velikim količinama.

Upozorenje se odnosi na najpopularnija pića i poznate brendove, a činjenica je da ona nisu namenjena deci i da to mora biti naglašeno na boci-konzervi i javno objavljeno.

Na osnovu kontrole većine energetskih pića, u Americi, pokazalo se da ona sadrže prekomerne nive kofeina, što izaziva negativne efekte na kardiovaskularne, neurološke, gastrointestinalne i endokrine sisteme, kao i da mogu izazvati negativne psihijatrijske simptome.

Stručnjaci se slažu u tome da je potrebno više učiniti kako bi zaštitili decu i adolescente, kao i odrasle osobe sa kardiovaskularnim ili drugim zdravstvenim problemima.

Preporuke

Zaustaviti marketing prema rizičnim grupama, posebno deci. Ovo podrazumeva reklamiranje energetskih napitaka na sportskim događajima koji uključuju decu i tinejdžere.

Ne konsumirajte energetska pića pre, tokom ili nakon intenzivnog vežbanja. Dešavali su se smrtni ishodi kod osoba koje su konsumirale energetske napitke pre ili nakon napornih fizičkih aktivnosti.

Obučite potrošače o razlikama između sode, kafe, sportskih napitaka i energetskih napitaka. Obrazovanje o energitskim pićima treba uključiti u predavanja i obuke o ishrani, zdravlju i velnesu.

Doktori treba da razgovaraju o upotrebi energetskog pića sa svojim pacijentima koji imaju neke hronične bolesti kako bi ih upoznali o opasnostima energetskih pića, naročito u većim količinama.

Napomena

Američki koledž sportske medicine je u službenoj izjavi predložio da se širom sveta uradi više naučnih istraživanja o sigurnosti energetskih napitaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decapicatinejdžeri
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • NeckoPerecko

    Cuti i ne lupaj za koka kolu i jetru. Kao sto lupaju, za secer i so i brasno. Treba konzumirati dnevno 2 tone da bi ti naskodilo. A sta to ne bi naskodilo u prevelikoj upotrebi?

  • Ana Marijana

    I koka kola nije zdrava , naročito kad se često koristi .. Medicina iznosi podatak da je dečko konzumiranjem koka kole uništio jetru . . .