Kad dete ima problem sa nastavnikom

Nova školska godina je uveliko počela. Dete vam je uvek bilo solidan đak, ali sad ima novog nastavnika. Možda vam je dete tek krenulo u školu. Tek, znate da vam je dete dobro i da hoće da radi i da sluša, ali ima ozbiljnih problema u školi – sa tim novim nastavnikom (ili nastavnicom, svejedno). Dete vam kaže da ga taj nastavnik mrzi. Teško vam je da poverujete da ga baš mrzi, ali je očigledno da ozbiljan problem postoji – dete plače, ili beži iz škole, ili se zatvara u sebe i postaje ćutljivo. Na druge nastavnike se ne žali, nema problema sa prijateljima, nije ni neka devojčica ili dečko u pitanju… Prilično ste sigurne da se radi o problematičnom odnosu između vašeg deteta i tog novog nastavnika. Samo, šta učiniti?

Moguće je da je vaše dete zaista loše iz predmeta tog nastavnika (najčešće to budu matematika, fizika, hemija – neki od težih predmeta). Možda je vaše dete nemirno na času. Moguće je i da je nastavnik oštar i beskompromisan – da li i prijatelji (prijateljice) vašeg deteta imaju problema sa tim nastavnikom? Možda je i nastavnik nedovoljno kvalifikovan, a krivicu svaljuje na vaše dete.

Ipak, najčešće ispadne slučaj da nastavnik ne poznaje dovoljno vaše dete. Tako se može desiti da ga pogrešno proceni kao nemirno ili nezainteresovano. U tom slučaju pomoglo bi da uspostavite prijateljski odnos prema tom nastavniku (nastavnici) i da popričate s njima o specifičnosti karaktera vašeg deteta. Nipošto ne bi trebalo da odmah napadnete tog nastavnika i optužite ga da vam maltretira dete, jer biste time mogli samo da povećate problem, a svakako ništa ne biste rešili.

Naravno, moguće je da pokušaj ne uspe. Tada možete pokušati da se obratite školskom psihologu, koji bi mogao da posreduje između vašeg deteta i nastavnika. Možete se i obratiti direktoru škole za savet. Šta ako ništa od toga ne uspe?

Tada vam ostaju dve mogućnosti. Jedna je da prebacite dete u drugo odeljenje ili smenu, tamo gde će mu taj predmet predavati neki drugi nastavnik. Ako je i to problematično, možete da ga upišete u neku drugu školu. U svakom slučaju, nešto bi trebalo preduzeti – probleme ove vrste nikada ne bi trebalo ignorisati, jer posledice mogu biti dugotrajne i nepredvidive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar