najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad dete ima problem sa nastavnikom

Nova školska godina je uveliko počela. Dete vam je uvek bilo solidan đak, ali sad ima novog nastavnika. Možda vam je dete tek krenulo u školu. Tek, znate da vam je dete dobro i da hoće da radi i da sluša, ali ima ozbiljnih problema u školi – sa tim novim nastavnikom (ili nastavnicom, svejedno). Dete vam kaže da ga taj nastavnik mrzi. Teško vam je da poverujete da ga baš mrzi, ali je očigledno da ozbiljan problem postoji – dete plače, ili beži iz škole, ili se zatvara u sebe i postaje ćutljivo. Na druge nastavnike se ne žali, nema problema sa prijateljima, nije ni neka devojčica ili dečko u pitanju… Prilično ste sigurne da se radi o problematičnom odnosu između vašeg deteta i tog novog nastavnika. Samo, šta učiniti?

Moguće je da je vaše dete zaista loše iz predmeta tog nastavnika (najčešće to budu matematika, fizika, hemija – neki od težih predmeta). Možda je vaše dete nemirno na času. Moguće je i da je nastavnik oštar i beskompromisan – da li i prijatelji (prijateljice) vašeg deteta imaju problema sa tim nastavnikom? Možda je i nastavnik nedovoljno kvalifikovan, a krivicu svaljuje na vaše dete.

Ipak, najčešće ispadne slučaj da nastavnik ne poznaje dovoljno vaše dete. Tako se može desiti da ga pogrešno proceni kao nemirno ili nezainteresovano. U tom slučaju pomoglo bi da uspostavite prijateljski odnos prema tom nastavniku (nastavnici) i da popričate s njima o specifičnosti karaktera vašeg deteta. Nipošto ne bi trebalo da odmah napadnete tog nastavnika i optužite ga da vam maltretira dete, jer biste time mogli samo da povećate problem, a svakako ništa ne biste rešili.

Naravno, moguće je da pokušaj ne uspe. Tada možete pokušati da se obratite školskom psihologu, koji bi mogao da posreduje između vašeg deteta i nastavnika. Možete se i obratiti direktoru škole za savet. Šta ako ništa od toga ne uspe?

Tada vam ostaju dve mogućnosti. Jedna je da prebacite dete u drugo odeljenje ili smenu, tamo gde će mu taj predmet predavati neki drugi nastavnik. Ako je i to problematično, možete da ga upišete u neku drugu školu. U svakom slučaju, nešto bi trebalo preduzeti – probleme ove vrste nikada ne bi trebalo ignorisati, jer posledice mogu biti dugotrajne i nepredvidive.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike