Majka vas stalno savetuje o vašem detetu (1)

Veliki je broj dama koje će se jako obradovati kad dobiju unučiće i potrudiće se da svojoj ćerki prenesu sve što misle da bi ona trebalo da zna o podizanju dece. Ukoliko ste vi ta ćerka, gomila nezatraženih saveta može i te kako da vas iznervira – evo kako s tim izaći na kraj.
Može da deluje kao nametanje ili kao da vas stalno „spušta“ kada vam savetuje da promenite detetov raspored spavanja ili način na koji držite bebu kako bi podrignula, ali većina baka nema na umu da vas ponizi, već iskreno želi da pomogne. Na kraju krajeva, ona je već prošla kroz to, ima iskustva s decom, i normalno je da smatra da ima šta korisno da kaže o tome. Naravno, neka saznanja su se u međuvremenu promenila, ali to teško da će vašu dobronamernu majku sprečiti u tome da želi da vam pomogne. To ne znači da je ono što baka vašeg deteta kaže nužno tačno niti da morate da je poslušate, samo nije loše setiti se da ona ima dobre namere (znamo, jako je teško razmišljati o nečijim dobrim namerama dok reči te osobe deluju kao pridika, a vi ste celu noć bile budne i beba je na nekoliko mesta bljucnula na vas).
Setite se da ste vi majka tom detetu. Vi odlučujete, ne vaša majka, kakvo god njeno iskustvo i njene namere bili. Ukoliko dovoljno verujete u sebe, neće vas uzdrmati primedbe sa strane, čak ni ako stižu od vaše majke. Nisu vam neophodni dozvola ni odobravanje vaše majke, pa je dobro da se ne ponašate kao da jesu. Sasvim je moguće da će se vaša majka malčice povući ako delujete pune samopouzdanja, kao da odlično znate šta radite, nego ako delujete nesigurno i kao da vam je neophodan savet oko svega.
Potrudite se da ipak ne dođe do svađe. Reći svojoj (ili muževljevoj) majci da ste ovom detetu vi majka, ne ona, neće doneti ništa pozitivno. Naravno da može biti neophodno postaviti granice, ali će retko biti zaista neophodno da te granice obeležite bodljikavom žicom. Uz roditeljstvo neretko idu jake emocije, i tako će biti i s vama; pokušajte da te emocije ne utiču na vas tako da zaratite sa svakim ko vas iznervira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

majcinstvonametanjenerviranjedetedecaženemajkasaveti
Komentari (0)
Dodaj komentar