Nova beba i starije dete (2)

Može se desiti da dete ne podnese dobro bebin dolazak u kuću – može da se oseti zapostavljeno, ali uz dovoljno pripreme pre bebinog dolaska i uz uključivanje deteta u brigu o bratu ili sestrici, negativna osećanja mogu se prevladati.
Kako se približava termin porođaja, dobro je isplanirati šta s detetom dok ste u bolnici, i podeliti te planove s njim, da bi znalo šta da očekuje. Ako je to izvodljivo, ne bi bilo loše organizovati stvari tako da vas i bebu dete vidi što pre nakon porođaja, i to, po mogućnosti, u vreme kad vas ne posećuje neko drugi. Na taj način se kod mališana učvršćuje osećaj da prisustvuje nečemu uskoporodičnom.
Dobro bi bilo da dnevna rutina vašeg deteta ostane što je moguće bliža uobičajenoj u periodu pre i posle porođaja. Ako će biti nekakvog razmešatanja u kući da bi se napravilo mesto za bebu, obavite to nekoliko nedelja pre porođaja, da bi se vaše dete naviklo na to i da bi se smanjio osećaj da se s bebinim dolaskom sve okrenulo naglavce. Ukoliko nešto veće treba da se odvija u životu vašeg deteta, kao što je navikavanje na nošu ili premeštanje u posebnu sobu, dobro bi bilo to uraditi ili nekoliko nedelja pre nego što stigne beba, ili odložiti za nekoliko nedelja kasnije.
Jednom kad beba stigne, nije loše učiniti sve što je moguće da se starije dete ne oseti isključenim ni zapostavljenim. Ako će beba spavati u istoj sobi s vama i vašim mužem, možete privremeno tu smestiti i neki ležaj za starije dete, kako bi bilo zajedno s ostatkom porodice (naravno, ako dete to želi). Bilo bi poželjno uključiti starije dete u negu novorođenčeta – koliko god je to moguće i koliko god to ono želi. To uključivanje moglo bi da znači da se neke stvari obavljaju sporije, ali tako smanjujete šansu da se starije dete oseća nevoljenim i da pravi ekscese da bi vam privuklo pažnju. Zavisno od uzrasta deteta, moglo bi da vam dodaje ili pridržava pelene, pevuši detetu i tako ga uspavljuje, da pomaže oko kupanja ili oblačenja bebe, ili da je drži nakon obroka kako bi podrignula. Može se desiti i da vaše dete ne želi ništa da radi oko bebe. Neka vas to ne uznemiri; moguće je da mu je samo potrebno vreme da se navikne. Ne bi bilo dobro terati ga na pomoć oko bebe, jer bi to moglo da pojača eventualna negativna osećanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

starije detezenebebatrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar